Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μαρίν Λεπέν ή Εμανουέλ Μακρόν; (Φωτογραφίες)

Μοιραστείτε το

Στο 28,23% το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο στις 12:00 ώρα Γαλλίας

Τα 66.546 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα (9:00 Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα στις μικρές πόλεις και στις 8 το απόγευμα στις μεγαλουπόλεις όπως είναι το Παρίσι, η Λυών, η Μασσαλία, η Τουλούζη ή η Νάντη.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ποσοστά συμμετοχής

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.

Το ποσοστό συμμετοχής ωστόσο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είχε φθάσει το 28,23% στις 12:00 ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό που χαμηλότερο εκείνου πριν από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. 

Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%, το 2007 το 34,1% και το 26,2% το 2002.

Η ψηφοφορία

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.

Οι Femen κατά της Λεπέν

Μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Femen ξεδίπλωσαν πανό, στην πόλη Hénin-Beaumont, όπου ψηφίζει η Μαρίν Λεπέν.

«Η Μαρίν στην εξουσία, η Δημοκρατία στο απόσπασμα», έγραφε το πανό. Οι ακτιβίστριες συνελήφθησαν.

Πότε θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων θα γίνει την Τετάρτη 10 Μαίου, στις 17:30.

Η θητεία του Φρανσουά Ολάντ λήγει την Κυριακή 14 Μαίου τα μεσάνυχτα. Η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα, μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής.

Ουρές στο Μόντρεαλ

Και για τον δεύτερο γύρο οι Γάλλοι του Μόντρεαλ πρέπει να κάνουν ουρά για να ψηφίσουν.

Το διακύβευμα

Η Μαρίν Λεπέν επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα αλλά και στην επιυθυμία της να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπόσχεται επιστροφή στα εθνικά σύνορα αμέσως ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν καθώς και απέλαση αμέσως όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν Άμεσος ρίχνει την βαρύτητα στην οικονομία τονίζοντας ότι ο  έλεγχος των δημόσιων οικονομικών θα γίνει από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση.

Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρώπη κοιτάζει μουδιασμένη τις εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα με την ελπίδα ότι οι Γάλλοι τελικά θα αναδείξουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι την Μαρίν Λεπέν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημοσίων την υποστήριξη τους στον Γάλλο υποψήφιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μεγάλος νικητής είναι η αποχή σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων. Το μεγάλο ποσοστό αποχής θα βοηθήσει σίγουρα την Μαρίν Λεπέν.

Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.


 

Ελπίδες για το ελληνικό χρέος μέσω… Μακρόν;

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε αργά την Παρασκευή το βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον γνωστό ιστότοπο Mediapart, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα…», επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.

Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Εμανουέλ Μακρόν

MAKRON

 

-Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».

-Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

-Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό.

-Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

-Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

-Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

-Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

-Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

-Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

 Μαρίν Λεπέν

LE PEN

-Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

-Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

-Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.

-«Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.

-«Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά. Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες.

-Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.

-Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

-Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.

-Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.