Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι προτάσεις ESΜ και Γαλλίας για την ελάφρυνση του χρέους!

Μοιραστείτε το

 

 

Οι θεσμοί ετοιμάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

 

 Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους! Ευρώπη και ΔΝΤ, αναμένεται να ξεκινήσουν τη συρραφή του τελικού σχεδίου, στα τέλη του μήνα, μετά τις ζυμώσεις που αναμένεται να γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου).  Μέχρι τότε, αξιολογούνται οι προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως το γαλλικό μοντέλο για την σύνδεση ανάπτυξης – χρέους και το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο ESM για την επέκταση διάρκειας αποπληρωμής.

Στο θέμα, αναφέρεται η έγκυρη,  γερμανική εφημερίδα, «Handelsblatt», που γράφει «σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία.

Το ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι δέσμευση του Eurogroup, απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Ακόμα και μετά τον Αύγουστο, που λήγει το τρίτο πρόγραμμα, η χώρα θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο, δόσεις για την αποπληρωμή του χρέους των 328,7 δις ευρώ (Δεκέμβριος 2017), ενώ έως τα τέλη του 2018 εκτιμάται από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει στα 332 δις ευρώ.  

Εάν κάποιο έτος δεν επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με απρόβλεπτες αιτίες, ακόμα (π.χ. δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, που δεν θα μπορούσε να ελέγξει η Αθήνα), τότε η χώρα θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, καθώς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις πληρωμές και θα χρειαζόταν νέο δάνειο (που πάει πάντα αγκαλιά με νέο πρόγραμμα) ή αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Μία τέτοια υπόθεση, σχεδόν πάντα καταλήγει σε νέους φόρους. Όμως, μετά από τρία μνημόνια έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα της φορολογικής βάσης και τυχόν νέες επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Σε αυτή τη λογική, οι περισσότεροι θεσμοί συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση και ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους στους θεσμούς.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμαπρόκειται για ένα τεράστιο βάρος δημοσίου χρέους που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ύψος που το κάνει να θεωρείται μη βιώσιμο. Σε αυτή τη βάση,  ESM και  Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου και της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη. Οι συντάκτες, επικαλούνται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο, οι εξελίξεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν πάρει το δρόμο τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η επιτάχυνση της ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερη.

Η «αποστράτευση» Σόιμπλε

Στο παρελθόν, η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε επίμονα την ελάφρυνση του χρέους, με σύμμαχο το ΔΝΤ και την συντριπτική πλειονότητα των διεθνούς φήμης οικονομολόγων. Όμως τότε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά. «Η Αθήνα, πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της», ήταν η συνήθης απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, «αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» επισημαίνεται στην εφημερίδα.

Το γερμανικό δημοσίευμα, καταλήγει ότι στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών (Eurogroup), θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια, στις 27 Απριλίου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο EuroWorking Group στις 12 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλάφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Κάτι που αναμένουν τόσο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.