Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΟΟΣΑ: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία

Μοιραστείτε το

Κόλαφος για τις Κασσάνδρες η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού

Η Ελλάδα ανακάμπτει και μετά από μία μεγάλη περίοδο ύφεσης και η οικονομία επιστρέφει στην Ανάπτυξη! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενδιάμεσης Έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών-μελών του, η ελληνική Οικονομία το 2016 σταθεροποιήθηκε και το ΑΕΠ αναμένεται να αρχίσει η ανάπτυξη, με αύξηση κατά 1,1% το 2017 και 2,5% το 2018!  Με το κύρος του ΟΟΣΑ, η έκθεση αυτή είναι κόλαφος για τις Κασσάνδρες, που προέβλεπαν αποτυχία του προγράμματος και νέο μνημόνιο!

Σύμφωνα με τα στοιχειά για την Ελλάδα, η  αγορά εργασίας βελτιώνεται, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές!

Στον «αστερισμό» των επενδύσεων η ελληνική Οικονομία!

 «Κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, είναι αύξηση των επενδύσεων, που βάζουν χρήμα στην αγορά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, με κάθε νέα επένδυση ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

 Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις ανακάμπτουν από τα χαμηλά τους επίπεδα και αναμένεται να επιταχύνουν το επόμενο διάστημα. Η αύξηση στο φόρο κατανάλωσης και οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού τιμών, αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να  παραμείνει σε μεσαία επίπεδα, ενόσω υπάρχει αναξιοποίητη παραγωγική ικανότητα.

Το υπερπλεόνασμα του 2016, οδηγός για τους επόμενους στόχους

 Το 2016, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν ίσο με το 3,8% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και τον στόχο του 0,5%. Η επιτυχία του 2016, ήρθε ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και μεγάλη συμβολή είχε η  αυστηρή φορολόγηση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν θα αντέξει η φορολογική βάσει να πληρώνει τις αυξημένες υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο ή  έχει εξαντληθεί η φοροδοτική της ικανότητα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κλειδί για την εδραίωση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών είναι η σημείωση περαιτέρω προόδου όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, η διεύρυνση της φορολογητέας βάσης εισοδήματος και ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις, αλλά και η απελευθέρωση πόρων για σημαντικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Το μεγάλο χρέος, τροχοπέδη για την Ανάπτυξη

Οι αναλυτές του Οργανισμού, σημειώνουν ότι το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας, τις οικονομικές αδυναμίες. Από τον ΟΟΣΑ καλούν για επιπλέον ελάφρυνση του, ώστε με αυτό τον τρόπο  να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

«Κλειδί» για την επιτυχία, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

 Σε απόλυτη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο ΟΟΣΑ,  τονίζει στην έκθεσή του, ότι η  συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, καθώς θα αυξήσει την παραγωγικότητα και, μέσω εντατικοποιημένης συμμετοχής στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, θα αυξηθούν και οι εξαγωγές.

Η ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών αναζήτησης εργασίας και εκπαίδευσης, που θα είναι συνδεδεμένες  με την  επιδοματική πολιτική, όπως και  η ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης θα ενισχύσουν τα προσόντα του εργατικού δυναμικού, θα το μετατοπίσουν προς τον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και θα βελτιώσουν τις προοπτικές των πολιτών αναφορικά με την εξεύρεση μιας καλής εργασίας.

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις- Κίνδυνος για την ανάπτυξη!

 Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούει ο ΟΟΣΑ, σχετικά με τις συνέπειες που θα έχουν στην Ανάπτυξη, τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.  Παράλληλα, με την επίτευξη συμφωνίας ως προς την ελάφρυνση του χρέους, αν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε θα επηρεάσουν αρνητικά το αίσθημα εμπιστοσύνης και, συνεπώς, τις επενδυτικές προοπτικές.

Η συμφωνία του Μαΐου βελτίωσε τις προοπτικές της Οικονομίας

Η ελληνική Οικονομία είδε τους ρυθμούς ανάπτυξής της να μειώνονται λόγω της καθυστέρησης, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τότε, υπονομεύτηκε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων και διατήρησε σε υψηλό επίπεδο τις αποδόσεις των έντοκων γραμματίων του δημοσίου.

Όμως, η συμφωνία που επετεύχθη το Μάιο του 2017 έχει βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και έφερε αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, μειώνοντας τις αποδόσεις στις αγορές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό προϋποθέτει μια ικανοποιητική και έγκαιρη επίλυση του προβλήματος. Παρά τη σταδιακή, αλλά σταθερή χαλάρωση των Capital Controls, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν πολύ περιορισμένοι.

Βελτιώνονται οι συνθήκες στις τράπεζες, αλλά δάνεια με το… «σταγονόμετρο»

Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι προοπτικές των ελληνικών  τραπεζών βελτιώθηκαν, αλλά ακόμα υπάρχει το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες στηρίζονται ακόμα στον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.

Το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων, εμποδίζει τις τράπεζες να δώσουν πολλά νέα δάνεια, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.  Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ, το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων βαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, περιορίζοντας την προσφορά των πιστώσεων, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μέσω ενός πλαισίου εξυγίανσης, που περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους και που τίθεται σε ισχύ για την εύρυθμη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξάνεται, ενώ η κατασκευή έχει μειωθεί. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ανακάμπτει, γεγονός που είναι ενδεικτικό της αύξησης των επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέσω των τελευταίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τα ποσοστά απασχόλησης αυξάνονται, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

Παράλληλα, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για τους νέους, γεγονός που συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% τα επόμενα χρόνια

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να μειωθεί, αλλά παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε αναλογία του ΑΕΠ, αλλά θα παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης της λήξης, καθώς και κάποιων επιπλέον περιόδων χάριτος, θα μειώσουν τις οικονομικές αδυναμίες και θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί μόνη το χρέος της.

Η ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξει νέους δρόμους στην Οικονομία

 Ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του, εστιάζει στη σημασία ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και φορολογική συμμόρφωση, θα επιτρέψει την μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των δαπανών σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα.

Ενέργεια – Επικοινωνίες – Μεταφορές

 Η αλλαγές στη νομοθεσία  στους  τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και των μεταφορών, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά  την ανταγωνιστικότητα και να αναβαθμίσουν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

«Ζωτικής σημασίας οι ιδιωτικοποιήσεις»

 Η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς-κλειδιά, για την αύξηση των εσόδων και της αξίας των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Η συνέχιση της βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχουν πρωταρχική σημασία για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σε καλό δρόμο, επενδύσεις, κατανάλωση και εξαγωγές!

Η βελτίωση της ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα στηρίξουν τις εξαγωγές, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι η άνοδος της εγχώριας ζήτησης θα φέρει άνοδο και των εισαγωγών.

Η θετική στροφή των τελευταίων ετών αναμένεται να συνεχιστεί και εκτιμάται ότι οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν, καθώς ανακάμπτουν τόσο η εγχώρια κατανάλωση όσο και οι εξαγωγές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.