Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Περί ΑΟΖ, ΑΟΖ+ και σχοινοβασίας (A)

Μοιραστείτε το

Θα ομολογήσουμε στον αναγνώστη ότι εδώ και καιρό μας κυνηγάει μια τύψη – ότι δεν προσεγγίσαμε ένα ζήτημα που είναι φανερό ότι καθίσταται φλέγον, και μάλιστα μέσα στο πλέγμα των όλο-και-πιο-έντονων Ελληνοτουρκικών. Πρόκειται για την εξέλιξη της συζήτησης σχετικά με την ΑΟΖ, την σκοπιμότητα (ή: τον κίνδυνο) κήρυξης μονομερούς ΑΟΖ από την Ελλάδα, τώρα μάλιστα που ξεκινούν στα σοβαρά έρευνες υδρογονανθράκων. Την συζήτηση «ανέβασε» η – πολιτισμένη, πλην σαφής – αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ Άγγελου Συρίγου και Χρήστου Ροζάκη με στίγμα σαφώς διαφοροποιημένο οι δυο τους (απλουστεύοντας: ο πρώτος με και πολιτική θέση σε Κυβέρνηση Σαμαρά και με αιχμηρές τοποθετήσεις π.χ. στο Μεταναστευτικό, ο δεύτερος υφυπουργός Εξωτερικών στα χρόνια Σημίτη προτού βρεθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Καθώς όμως η υπόθεση της ΑΟΖ – όπως παλιότερα η αντιπαράθεση περί την υφαλοκρηπίδα – έχει εξαιρετικά τεχνικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει τα πιο έντονα πολιτικά, ακόμη και συναισθηματικά αντανακλαστικά, διστάσαμε να προσέλθουμε.

Κακώς , όπως απεδείχθη. Διότι  εν τω μεταξύ, βρέθηκαν να προηγούνται εξελίξεις με αφορμή την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι οποίες, ακόμη και με δεδομένο τον δικό μας στρουθοκαμηλισμό «εκβιάζουν» δικές μας κινήσεις (ή: ερμηνείες των επιλογών ακινησίας). Στην Κύπρο – όπου, μην ξεχνούμε, έχουν Προεδρικές εκλογές σε λίγες βδομάδες – ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε να κρατά μιαν (ακόμη) καυτή πατάτα. Την ώρα που ξεκινούσαν οι έρευνες ΕΝΙ-Total με το πλωτό γεωτρύπανο SEIPEM2000 στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ («Καλυψώ»), η Τουρκίας όχι απλώς (ξανα)ξεκίνησε κινήσεις παρενόχλησης με Barbaros Ηayreddin Pasa , με NAVTEX για ασκήσεις, με διαβήματα, αλλά και έχοντας προμηθευθεί – μισθώσει ή αγοράσει μέσω της ενεργειακής ΤΡΑΟ/Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (Ιδρύθηκε ήδη το 1954, μετέχει μέχρι και στα Αζέρικα κοιτάσματα του Σαχ-Ντενίζ, ενώ «χτύπησε» φυσικό αέριο ήδη την δεκαετία του΄70 στην Ανατολική Θράκη) – το πλωτό γεωτρύπανο DeepSeaMetro-II για βαθιές υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Έτσι όπως γινόταν πλέον φανερό ότι η Τουρκία διεκδικεί όχι απλώς τον ρόλο αμφισβήτησης των Κυπριακών κινήσεων στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ, αμφισβήτησης  «εν ονόματι» των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ρόλο προστάτη-διεκδικητή με σχέδια γεωτρήσεων στην δική της «ερμηνεία» ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης τι έκανε; Επανήλθε στο δόγμα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους (και η εκμετάλλευσή τους γίνεται επ’ ωφελεία και των Τουρκοκυπρίων). όμως προειδοποίησε προσεκτικά ότι άμα η Τουρκία διεκδικήσει εκμετάλλευση στην ΑΟΖ της Βόρειας Κύπρου, αφήνει «εκτός» τα δικαιώματα στα Νότια της Μεγαλονήσου (όπου οι σοβαρές ενδείξεις φυσικού αερίου, μετά και την «Αφροδίτη»/Οικόπεδο12). Αυτό προξένησε αρκετή ταραχή – είπαμε: προεκλογική περίοδος Προεδρικών! – ως «σήμα» για ενδεχόμενο λύσης δυο Κρατών.

Όμως η ουσία όσον αφορά την δική μας προσέγγιση είναι άλλη: η Κύπρος, δια του πολύπειρου ΥΠΕΞ της Γιαννάκη Κασουλίδη, ανέφερε ότι «προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει συντεταγμένες [στον ΟΗΕ] για την υπόλοιπη ΑΟΖ της». Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει οριοθετήσει με Ισραήλ και Αίγυπτο, προχωράει με Λίβανο. Μένει Τουρκία (καλά, εντάξει…) Λιβύη και Ελλάδα. Εδώ λοιπόν είναι που μπαίνει στην μέση, λοιπόν, η δική μας συζήτηση.

Το αν πρόκειται για σχεδιασμό ή για σχοινοβασία θα μας απασχολήσει σε επόμενο σημείωμα. Πάντως η συζήτηση που άνοιξε η αντιπαράθεση απόψεων Συρίγου-Ροζάκη αποδεικνύεται ότι μόνον θεωρητική δεν ήταν…

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.