Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κομισιόν: 8 δισ. ο λογαριασμός του νέου μνημονίου

Μοιραστείτε το

4 δισ. σε περικοπές συντάξεων -2 δισ. σε αύξηση ΦΠΑ

Ακριβά θα το πληρώσουμε το νέο μνημόνιο παραδέχεται η Ευρώπη, που σε ανάλυση η οποία τιτλοφορείται «Αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος», ξεκαθαρίζει πως, πάνω από 8 δισ. ευρώ θα κοστίσει η επιβολή των μέτρων μέσα στην επόμενη τριετία.

Από την άλλη όμως, οι Ευρωπαίοι δανειστές, ξεκαθαρίζουν πως μέσα από αυτή την συμφωνία,  ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στη σταθερότητα την ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Δραματικές περικοπές ύψους 4 δισ. βλέπουν στις συντάξεις, μέσα από τη μείωση των κατώτατων συντάξεων, την αύξηση των απαραίτητων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και παράλληλα την αύξηση των εισφορών.

Με αυτά και αυτά μέχρι το 2018 η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων αγγίζει το ιδιαίτερα υψηλό 1,9% του ΑΕΠ, (περίπου 4 δισ. ευρώ).

Τα προαπαιτούμενα, μαζί με τα υπόλοιπα νέα μέτρα που έρχονται  φέρνουν τα πάνω-κάτω, με ένα «κούρεμα» από  2,5 δισ. ευρώ το 2015, σε 6,5 δισ. ευρώ το 2016 και στην συνέχεια, ανεβαίνει στα  8 δισ. ευρώ το 2017 και 8,1 δισ. ευρώ το 2018. Τα μεγέθη δεν προστίθενται , αφού αρκετά από αυτά τα νέα μέτρα είναι μόνιμα.

ΜΕΛΟΣ ΕΚΤ: Ίσως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ειλικρινείς οι ελληνικές προσπάθειες υλοποίησης των μέτρων –Ίσως δεν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ

Δραματική διαδικασία  βλέπει στην Ελλάδα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Έβαλντ Νοβότνι. Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό δημόσιο Ραδιόφωνο,  τόνισε πως μετά την νέα συμφωνία βλέπει «ειλικρινείς προσπάθειες υλοποίησης των μέτρων», από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα,  αναφέρει, πως  διακρίνει «μια σχεδόν δραματική διαδικασία συνειδητοποίησης σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση», κάτι που τον κάνει να πιστεύει ότι  «υπάρχουν ειλικρινείς προσπάθειες για την υλοποίηση του πακέτου μέτρων».

Αναφερόμενος στο θέμα της  συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας ο κ. Νοβότνι, υπογράμμισε πως  θεωρεί «πλεονεκτική μια συμμετοχή του, αλλά ίσως όχι απαραίτητη». Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής θεσμός, ο οποίος διαθέτει πολλή γνώση και εμπειρία, αλλά ακόμα μπορεί να συζητηθεί εάν αυτή η συμμετοχή είναι τελικά απολύτως αναγκαία.
 
Fitch: Υπάρχουν ακόμα  κίνδυνοι στο ελληνικό πρόγραμμα

Έρχεται κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διεθνείς Οίκος αξιολόγησης, βλέπει να βγαίνει πρώτος από την κάλπη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως αναφέρει, τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η προσωπική δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα  προκρίνουν το ενδεχόμενο ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνδυνοι οι οποίοι φαίνονται μέσα από τις  πρόωρες εκλογές υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα ο οίκος αξιολόγησης  Fitch. Συγκεκριμένα, εντοπίζει κινδύνους, που απορρέουν από την αβεβαιότητα στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις με τους διεθνείς δανειστές, ειδικά όσον αφορά την επιτυχία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων του νέου μνημονίου.

Η Fitch Ratings, τονίζει, ότι η παράλληλη παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ίδια ημέρα που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έκανε την πρώτη εκταμίευση προς την χώρα μας, οδηγεί σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές αυτές που είναι χρονικά πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης μπορεί να καθυστερήσει τις εργασίες και να την μετάθεση για αργότερα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.