Σάββατο, 25 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μεταναστευτικό τσουνάμι «πνίγει» τη χώρα

Μοιραστείτε το

21.000 παράνομοι μετανάστες μέσα σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα

Ο ασύλληπτος αριθμός των 20.843 παράνομων μεταναστών έφθασαν στην Ελλάδα μόνο την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, όπως ανακοίνωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας ότι περιμένει από την Ελλάδα περισσότερες πρωτοβουλίες στη διαχείριση της κρίσης και ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών προέρχονται από τη Συρία (82%), το Αφγανιστάν (14%) και το Ιράκ (3%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο το 50% του συνόλου των μεταναστών που πέρασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014 οπότε και είχαν διασχίσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα 43.500 παράνομοι αλλοδαποί.

Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ότι σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία» υπογραμμίζει.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000»  δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

Frontex: «Επείγουσα η κατάσταση»

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, αγγίζοντας τις 107.500, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

«Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από την έδρα του στη Βαρσοβία.

Κατά του επτά πρώτους μήνες του έτους ο αριθμός των μεταναστών έφτασε τις 340.000 — από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014 — γεγονός που «δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην ΕΕ είναι Σύροι και οι Αφγανοί που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την αστάθεια στις χώρες τους. Φτάνουν κυρίως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τη Frontex, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφτασαν στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Περίπου 20.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία ενώ από τα δυτικά Βαλκάνια η Ουγγαρία κατέγραψε περισσότερες από 34.000 αφίξεις.

18.300 διασωθέντες μετανάστες

Σχεδόν 18.300 επίδοξοι μετανάστες διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στο Αιγαίο σε διάστημα ενός μήνα, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στις ακτές της Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε η τουρκική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το διάστημα μεταξύ 17ης Ιουλίου και 17ης Αυγούστου, 18.226 «παράτυποι μετανάστες», περιλαμβανομένων 5.276 την εβδομάδα μεταξύ 10ης και 17ης Αυγούστου, διασώθηκαν από το λιμενικό σώμα της Τουρκίας, επισήμανε η κυβέρνηση της γείτονας χώρας σε ένα δελτίο τύπου.

Από τις αρχές του έτους, 36.511 μετανάστες έχουν περισυλλεχθεί από το Αιγαίο, ένας αριθμός που καταδεικνύει ότι οι μισοί από τους μετανάστες που έχουν διασωθεί το 2015 περισυλλέχθηκαν μόνο τον περασμένο μήνα.

 «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι παράτυποι μετανάστες επιβιβάζονται σε παλιές λέμβους, που βυθίζονται στην θάλασσα» διευκρινίζεται.

Κινητές μονάδες υποδοχής

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθούν άμεσα οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί αντίστοιχη δομή και στη Χίο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Παναγιώτη Νίκα.

Με δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο εξήγησε ακόμη πως ειδικά στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα. Μέχρι τότε η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Τα σημεία στα τρία νησιά έχουν εντοπιστεί ενώ στη Λέρο ζητείται η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ για τις Κινητές Μονάδες, η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις και με ιδρύματα.

Ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων

Στη ναύλωση πλοίου χωρητικότητας 2.500 ατόμων που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η Όλγα Γεροβασίλη, εξήγησε πως σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να «αδειάσουν» γρηγορότερα τα νησιά.

«Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς» σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.

Σχέδιο δράσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης (προϋπολογισμού 300.000 ελβετικών φράγκων) για τη διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Αθήνα.

Το σχέδιο, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, περιλαμβάνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικά είδη) σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κω και θα ακολουθήσουν, άμεσα, η Λέσβος και στη συνέχεια η Σάμος και η Χίος.

Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα, με παρουσία κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής καθώς και Σαμαρειτών, σε δύο βάρδιες.

Οι εθελοντές έχουν αναλάβει, κυρίως, τη διανομή του φαγητού (τρία γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον παιδότοπο του Κέντρου, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί επιλαμβάνονται περιπτώσεων που χρήζουν υποστήριξης ή παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
 
Π. Παυλόπουλος: Απαραίτητη η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν λύσεις στο μεταναστευτικό θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμερίζονται και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανικά ΜΜΕ, εκτίμησε ότι «το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί ως το επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε, όντως, ικανοί να δράσουμε από κοινού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το θέμα της μετανάστευσης, ούτε και μεγαλύτερες χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ιταλία, και χρειάζεται μία από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.