Χάος στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων με επεισόδια και τραυματίες
Πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό αποτελεί πλέον το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής που απειλεί να «πνίξει» όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα μετατοπίζεται με γοργούς ρυθμούς από τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν απλώς πύλη εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος, στα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια.
Ενδεικτικά του χάους που επικρατεί εκεί τα τελευταία 24ωρα είναι τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης Κιλκίς, με ρίψη χημικών από συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας προς τους μετανάστες.
Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, οι Σκοπιανοί φρουροί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών που θέλουν να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Από τις άγριες συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα πρόσφυγες, εκ των οποίων οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σε κοντινά νοσοκομεία.
Πρόκειται για έναν 45χρονο με βαθύ θλαστικό τραύμα στον δεξιό μηρό από θραύσματα πλαστικής σφαίρας, το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργικό καθαρισμό και ακολούθησε συρραφή του τραύματος, και για έναν 29χρονο με κάκωση στην αριστερή πλευρά του ώμου από γκλομπ.
Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Γουμένισσας ενώ οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Πρόκειται για ένα 27χρονο με τραύμα στη γάμπα και έναν 30χρονο με τραύμα στο μάτι. Τα τραύματα και των δύο οφείλονται σε θραύσματα πλαστικού. Αφού τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξετάστηκαν από χειρουργό -ορθοπεδικό και οφθαλμίατρο- πήραν εξιτήριο.
Στις μαρτυρίες τους οι υπό διωγμό μετανάστες ανέφεραν πως οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν ακόμη και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν.
Τοποθέτησαν επίσης στην ουδέτερη ζώνη και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους αιτούντες άσυλο.
Από την πλευρά της, ωστόσο, η αστυνομία των Σκοπίων απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ένταση που επικράτησε με τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από εκεί στην δυτική Ευρώπη.
Οι ταραχές μεταξύ των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ και των προσφύγων διήρκεσαν μόνον μερικά λεπτά, και η ένταση εκτονώθηκε όταν οι πρόσφυγες έβαλαν μπροστά στα συρματοπλέγματα τα παιδιά και τις γυναίκες για να εμποδίσουν την συνέχιση του επεισοδίου.
«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ μας είπε ότι θα μας επιτρέψει να περάσουμε τα σύνορα σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί στις 10:00 τοπική ώρα και δεν το έκανε», δήλωσε ένας 27χρονος Σύριος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται την τοπική εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νότια της ΠΓΔΜ είναι ανησυχητική, λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την Συρία και το Ιράκ, και σημείωσε ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άτομα.
Τελικά, το απόγευμα τα σύνορα άνοιξαν και οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά περιχαρείς που μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη, περίπου 300 άτομα συνέρρευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνθηκαν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.
Κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά από τα σήμερα τα ξημερώματα και θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά δίωρο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της γείτονας χώρας
έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα και τη Σερβία για την αντιμετώπιση, όπως ανέφερε, της κατάστασης με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ υπέγραψε απόφαση για την ανάμειξη του στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ήδη, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί επιτόπου.
Κατασκηνώνουν στα σύνορα
Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.
Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Άλλοι πάλι, που έχουν ξεμείνει από χρήματα, αναζητούν τροφή στα χωράφια των απελπισμένων αγροτών της περιοχής, από τους οποίους αρπάζουν τα καρπούζια και ό,τι άλλο βρίσκουν.
Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχουν μπει τα επεισόδια με τους μετανάστες στα Σκόπια, που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το στάδιο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διερευνούμε τα γεγονότα», ανέφερε η ίδια.
Επίσης, σημείωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Βιέννη.
Νωρίτερα, την ουδέτερη ζώνη είχε επισκεφθεί ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο φον Φος μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχου της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
«Βουλιάζουν» τα νησιά
Σε περισσότερους από 8.000 ανέρχονται οι μετανάστες στη Λέσβο ενώ στο Αγαθονήσι οι πρόσφυγες έφθασαν αν είναι υπερδιπλάσιοι (340) από τους 150 κατοίκους του νησιού.
Για το λόγο αυτό ναυλώθηκαν δυο πλοία από τη Σάμο και παρέλαβαν τους μετανάστες από το Αγαθονήσι όμως σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται αφού καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες νέοι κατατρεγμένοι αλλοδαποί.
Στη Σάμο βρίσκονται πάνω από 1.500 παράνομοι μετανάστες, στην Κω περίπου 4.000 και στη Λέρο περισσότεροι από 1.000. Χθες, το απόγευμα στον Πειραιά έφτασαν με το «Ελ.Βενιζέλος» άλλοι 2.172 πρόσφυγες από τη Συρία ενώ το πλοίο συνεχίζει τα δρομολόγια από και προς τα νησιά που έχουν πρόβλημα, σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρησή τους.
Την ίδια ώρα, τα ανθρώπινα δράματα δεν έχουν τέλος καθώς αθώες ψυχές συνεχίζουν να χάνονται στα νερά του Αιγαίου.
Στη Μυτιλήνη ένα 17χρονο αγόρι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα. Αυτός είναι ο τέταρτος θάνατος πρόσφυγα μέσα σε δυο ημέρες. Ένας άλλος έφηβος, μόλις 16 ετών είχε βρεθεί νεκρός σε παραλία στην Κω, ένα 15χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του σε παραλία στην Ψέριμο ενώ και ένα μωράκι μόλις 22 μηνών καταπλακώθηκε στο δουλεμπορικό σκάφος που το μετέφερε από τα τουρκικά παράλια και οι λιμενικοί στη Σάμο το βρήκαν νεκρό.