Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φάιμαν: Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση

Φάιμαν: Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση

«Είναι σαφές ότι καμία χώρα, ούτε η Αυστρία ούτε η Γερμανία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της σε αυτή την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης».

Τα παραπάνω τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

Ωστόσο, Αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε ότι «από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα καταφέρει και τώρα απομένει να το αποδείξει».

Σχετικά με τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ως προς το εάν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από τα τέλη Νοεμβρίου, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε προσφυγικούς κατακλυσμούς στη Λέσβο, επεσήμανε ότι είδε επί τόπου ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία απόφαση στα χαρτιά, η οποία τώρα θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα και αυτό είναι δυνατό μόνον εάν διατεθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και περισσότερο προσωπικό», σημείωσε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας διευκρινίζει ότι τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, το άσυλο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε οι άνθρωποι να μην εξαναγκάζονται σε φυγή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσει για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν σε φυγή, και να υπάρξει βοήθεια επί τόπου.

«Εκείνοι που έρχονται στην Ευρώπη, πρέπει να καταγράφονται στα hotspots και, εφόσον έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου, να κατανέμονται δίκαια», προσθέτει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Ακόμα, τονίζει ότι είναι μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο της άποψης ότι, δίνοντας μάχη για μια ευρωπαϊκή λύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα καταφέρει.