Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στοιχεία για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων ζήτησε ο Θεοδωράκης

Στοιχεία για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων ζήτησε ο Θεοδωράκης

«ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ»

Στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ και των κομμάτων ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια, καταλογισμό ατομικής ευθύνης και ποινές.

«Αυτή είναι η έμπρακτη αυτοκριτική που ζητάμε από τα κόμματα που κυβέρνησαν», είπε ο Στάυρος Θεοδωράκης, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι πρωτοβουλίες του είναι «προσχηματικές» και έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «προσλαμβάνει εκδότες και διαχειριστές περιθωριακών ΜΜΕ». Καταλόγισε επίσης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουν φτάσει στο σημείο να ταυτίζονται και να ενισχύουν site εθνικιστικού και ρατσιστικού περιεχομένου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα δάνεια που έχουν πάρει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ζητώντας διαφάνεια για τα ακριβή ποσά. «Πόσα είναι τα δάνεια των κομμάτων; Τώρα κάποιοι τα ανεβάζουν σε 400 εκατομμύρια. Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος το 2013 μιλούσε για οφειλές 272,5 εκατομμυρίων όλων των κομμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα και έλεγε ότι το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 8,3 εκατομμύρια σε δάνεια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δανείζεται λοιπόν. Και προ κρίσης και μετά κρίσης. Το 2014 κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα σας πήρε δάνειο 1,5 εκατομμύριο από την Εθνική Τράπεζα. Δεν είναι πολλά σε σύγκριση με τα δεκάδες εκατομμύρια των παλαιών κομμάτων εξουσίας αλλά δεν είναι και λίγα σε μια εποχή που ο δανεισμός έχει κλείσει για επιχειρήσεις και ιδιώτες», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε τα ποσά που έχει δαπανήσει το Ποτάμι στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει λάβει μέρος και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να δημοσιοποιηθούν αντίστοιχα τις εκλογικές τους δαπάνες.

Μιλώντας για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναρωτήθηκε πόσα είναι σήμερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ: «Μία έρευνα εφημερίδας τον προηγούμενο Οκτώβριο τα ανέβαζε σε 808 εκατομμύρια και μας πληροφορούσε ότι υπάρχει στα χέρια της κυβέρνησης πλήρης και λεπτομερής φάκελος με τις δανειακές υποχρεώσεις ομίλων και επιχειρήσεων ΜΜΕ. Πού είναι αυτός ο φάκελος;», διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε «να κοπούν τα κονδύλια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας των δημοσίων υπηρεσιών» ρωτώντας τα στελέχη της κυβέρνησης: «Τι να τις κάνει τις διαφημίσεις η ΕΥΔΑΠ; Τι να τις κάνουν τις διαφημίσεις τα υπουργεία μέσα σε αυτή την κρίση που κόβονται συντάξεις;».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε και στις αποκαλύψεις των Panama Papers λέγοντας ότι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη που έχει διαρρεύσει, η Ελλάδα έχει 223 εταιρείες και 64 ιδιώτες.

«Ποιοι είναι και ποιοι συνδέονται με την πολιτική; Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν Έλληνες. Να δούμε ποιοι εμπλέκονται και να πάψουν οι ψίθυροι και οι φημολογίες», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Φωτογραφία: Eurokinissi