Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συρματόπλεγμα

Ιταλοί καραμπινιέροι κλείνουν τα σύνορα Αλβανίας - Ελλάδας

ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΤΩΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ... ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπό το φόβο ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για μέρες στην Ελλάδα θα αναζητούσουν άλλες διεξόδους προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα αλβανικά σύνορα θα υπάρχουν και άνδρες της ιταλικής αστυνομίας, με την Ιταλία να συνδράμει την Αλβανία στη φύλαξη των συνόρων της υπό το φόβο ότι οι πρόσφυγες θα περάσουν στη γείτονα και μετά από εκεί στα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής. 

Η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ, σύμφωνα με την Καθημερινή, διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχόμενου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επεσήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζοί στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Ούτε βέβαια τους διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Έβρου, δύο Βουλγάρων υπηκόων, που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη.