Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιούνκερ

Γιούνκερ: «Όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Την κατηγορηματική αντίθεση του στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μόλις μία ημέρα μετά τις συστάσεις που απηύθυνε προς την Αθήνα το Κολέγιο των Επιτρόπων, σχετικά με την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής τοποθετήθηκε σχετικά επισημαίνοντας ότι: Πέρυσι αποφεύχθηκε το Grexit και από τη στιγμή που δεν ήθελα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θέλω ούτε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, εξήγησε ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα γίνονται «μόνο για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» απορρίπτοντας ενδεχόμενες σκέψεις για απομόνωση της χώρας. Στόχος είναι να βοηθηθεί η χώρα, όχι να στιγματιστεί, τόνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Κολέγιο των Επιτρόπων, ενέκρινε την αξιολόγηση αναφορικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό πρόβλημα, στέλνοντας, παράλληλα, σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα, να εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.  

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι συστάσεις εστιάζουν στην ανάγκη καλύτερης υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως μηχανήματα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και την αύξηση του προσωπικού, έτσι ώστε να γίνεται σωστή ταυτοποίηση των μεταναστών και η αντιστοίχισή τους στις βάσεις δεδομένων της Interpol.