Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ντομπρόβσκις

Ντομπρόβσκις: Η ταχύτητα της αξιολόγησης εξαρτάται από την Ελλάδα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να «κινηθεί γρήγορα» για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως το πόσο γρήγορα θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε από Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 «Δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από τις ελληνικές Αρχές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποια διορία», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι ακόμα πρέπει να γίνει «σημαντική δουλειά» σε πολλούς τομείς, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τη σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και την εφαρμογή αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

Επιπροσθέτως, ερωτηθείς αν συνδέονται αξιολόγηση με το προσφυγικό στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις επέμεινε ότι τα δυο θέματα είναι ανεξάρτητα.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίο προορίζεται για τη χώρα μας, δείχνει πως η Κομισιόν αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατόρθωσαν να βρουν αρκετό κοινό έδαφος ώστε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, με τις διαφορές ωστόσο να παραμένουν αναφορικά με το βάθος των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2018.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας γενικά ότι στόχος των κλιμακίων θα είναι να «ταυτοποιήσουν» το πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι ο απόλυτος άξονας της διαπραγμάτευσης είναι το Μνημόνιο που υπογράφηκε το καλοκαίρι, σε ένα ακόμα έμμεσο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή κάποια παρέκκλιση από τους συμφωνηθέντες στόχους.