Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σάμος: Μεταφέρονται στην ενδοχώρα της Δευτέρα 700 πρόσφγυγες αιτούντες άσυλο

Σάμος: Μεταφέρονται στην ενδοχώρα τη Δευτέρα 700 πρόσφγυγες αιτούντες άσυλο

Συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αναμένονται να μεταφερθούν αύριο, Δευτέρα, από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, αύριο θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο PAROS Jet το οποίο θα παραλάβει τους αιτούντες άσυλο.

Στη Σάμο ζουν σήμερα περισσότεροι από 6.500 αιτούντες άσυλο, με το κέντρο στο νησί να έχει επίσημη δυναμικότητα μόλις 700 ατόμων.

Στο μεταξύ μεταφέρθηκαν σε χώρο μπροστά στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου στήθηκαν σκηνές, οι αιτούντες άσυλο που είχαν φύγει από τον καταυλισμό του υπερπλήρους ΚΥΤ μετά την καταστροφική πυρκαγιά και είχαν βρει καταφύγιοσε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Στο οικόπεδο ήδη έχουν στηθεί σκηνές, ώστε να παραμείνουν προσωρινά για 3 με 4 ημέρες έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού εντός του καμμένου χώρου από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Μετά το πέρας των εργασιών θα τοποθετηθούν μεγάλες στρατιωτικές σκηνές για να διαμείνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν χωρίς καμιά, υποτυπώδη έστω, στέγαση.

Τέλος, αύριο Δευτέρα 21/10, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό από φορείς του νησιού.