Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ΗΠΑ τελειώνουν με Ερντογάν και Ιντσιρλίκ - Φτιάχνουν τρεις βάσεις στη Συρία

Τέλος για ΗΠΑ Ερντογάν & Ιντσιρλίκ - Φτιάχνουν τρεις βάσεις στη Συρία

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα γεωπολιτικά δεδομένα δημιουργούνται στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν. Με βάση τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν εκατοντάδες εκτάρια γης στο συριακό έδαφος, στην περιοχή του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση και αεροδρόμιο που πρακτικά θα καταστήσουν άχρηστη την έως τώρα τεράστιας σημασίας αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ αγόρασαν την περιοχή από το κουρδικό PYD, έναντι περίπου 800.000 δολαρίων, αλλά όλοι αναζητούν και άλλου τύπου ανταλλάγματα που ενδεχομένως έχουν εξεσφαλίσει.

Η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη συριακές πηγές, ότι οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει συνολικά έκταση τουλάχιστον 1.200 στρεμμάτων και οι Κούρδοι τους παραχώρησαν δωρεάν ακόμη 400 στρέμματα.

Οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στρατιωτική βάση κοντά στο χωριό Σεχμπέτ, νότια του Κομπάνι, ενώ η αμερικανική αεροπορία θα κατασκευάσει βάση σε απόσταση 20 χλμ. της πρώτης στο χωριό Χαράμπ Ισκ. Εκεί θα δημιουργηθεί και τρίτη αμερικανική βάση εντός της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής. Η περιοχή αυτή εκτείνεται μάλιστα μεταξύ Κομπάνι και ποταμού Ευφράτη και απέχει μόλις 21 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με το mignatiou.com που φιλοξενεί το σχετικό ρεπορτάζ, οι εξελίξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς:

  • Η κατασκευή αμερικανικών βάσεων στις κουρδικές περιοχές που ελέγχει το PYD-YPG, που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις, απαγορεύει ουσιαστικά στην Άγκυρα να επιχειρήσει νέα στρατιωτικά πλήγματα στην περιοχή.
  • Εξουδετερώνεται πλήρως η χρησιμότητα της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ και κατ’ επέκταση περιορίζεται και η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, συντρίβοντας οριστικά τα ηγεμονικά σχέδια της νεοθωμανικής ηγετικής ομάδας της Άγκυρας,
  • Οι ΗΠΑ αποκτούν δικό τους έρεισμα στην περιοχή ελέγχοντας τις εξελίξεις και τη ρωσική εμπλοκή εκεί.