Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών ως 4 ετών

Μοιραστείτε το

Στη διάθεση του κοινού τίθεται από σήμερα, Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών έναντι της Covid -19. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας έχουν παραληφθεί τα εμβόλια της εταιρείας Pfizer και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά και λοιπά επιστημονικά δεδομένα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid-19 σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid είναι μεγαλύτερη.

Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού και σε υγιή παιδιά, μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

«Πράσινο φως» για την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους του Sars-cov-2 σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών έχει δώσει τόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτη ανοσογονικότητας, δηλαδή, προσδιορισμού των αντισωμάτων, με μειωμένη δόση αντιγόνου, 3 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται ότι η δόση που έχει εγκριθεί για την ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών είναι 10 μικρογραμμάρια και για τις ηλικίες άνω των 12 ετών 30 μικρογραμμάρια.

«Στα παιδιά χορηγήθηκαν τρεις δόσεις εμβολίου στην περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και η ανοσιακή ανταπόκριση φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλύτερων παιδιών.

Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε στο 73,2% περίπου, 7 ημέρες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, ενώ το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου ήταν ανάλογο με το προφίλ ασφάλειας των σκευασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ομάδες ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται», ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόσθετα στοιχεία ασφάλειας διατίθενται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 1.500.000 δόσεις εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και για την προσθήκη μια πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό. Για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τρεις ενισχυτικές δόσεις, με την πρώτη να χορηγείται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Περισσότερα, αλλά ηπιότερα κρούσματα το 2022

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα στα παιδιά με Covid-19 αυξήθηκαν το 2022, με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. «Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στη χώρα μας αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και των νοσηλειών μικρών παιδιών, κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδας, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών. Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISK), είναι πολύ λιγότερο συχνά στην περίοδο της επικράτησης της Όμικρον», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για MISK. Τέλος, τόνισε ότι η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο long Covid, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συχνότητα του συνδρόμου αυτού στα παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.