Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όλοι οι πλανήτες που ενδέχεται να «κρύβουν» ζωή

Όλοι οι πλανήτες που ενδέχεται να «κρύβουν» ζωή

32 ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΩΗΣ                                                                     

Η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με την αξιοποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων, έχει καταρτιστεί μία λίστα με 32 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι διαθέτουν όλες εκείνες τις ενδείξεις και τα στοιχεία, που να δικαιολογούν την ύπαρξη εξωγήινης μορφής ζωής.

Η λίστα ονομάζεται Κατάλογος Κατοικήσιμων Πλανητών και είναι αποτέλεσμα ερευνών από πολλά αστεροσκοπεία και ερευνητικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διαστημικές υπηρεσίες, η ζωή αυτή μπορεί να αφορά από μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, έως και ζώα, ή ανθρωποειδή. Επισημαίνεται ωστόσο, πως αν ένας πλανήτης ή εξωπλανήτης παρουσιάζει στοιχεία που ευνοούν την ύπαρξη ζωής, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει αναπτυχθεί ζωή.

Αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι η απόσταση του πλανήτη από το άστρο, η θερμοκρασία του και η ύπαρξη ατμόσφαιρας, όπως και τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Ένας πλανήτης δεν μπορεί να αναπτύξει ζωή, αν βρίσκεται πολύ μακριά, ή πολύ κοντά στον ήλιο του συστήματός του. Από τις μετρήσεις σε χιλιάδες πλανήτες και εξωπλανήτες, ξεχώρισαν μόλις 32 ουράνια σώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεγαλύτεροι από τη Γη. Οι 21 χαρακτηρίζονται ως γίγαντες και είναι από πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτεροι από τον πλανήτη μας. Οι υπόλοιποι 11 μετρήθηκαν περίπου στο μέγεθος τξης Γης.

Ο πιο κοντινός είναι μόλις 12 έτη φωτός απόσταση και ο πιο μακρινός είναι σε απόσταση 2.500 έτη φωτός.