Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
thesmoi

Πρώτο ραντεβού με το «κουαρτέτο» την Τετάρτη και χρέος τον Απρίλιο

Πρώτο ραντεβού με το «κουαρτέτο» την Τετάρτη και χρέος τον Απρίλιο. Αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο της ελληνικής Οικονομίας λαμβάνουν Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από την μία το μέγα θέμα του προσφυγικού και από την άλλη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, διαμορφώνουν τον χάρτη των εξελίξεων.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ήδη έχει διαμορθωθεί η βάση της συζήτησης στο Eurogroup και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν την άμεση επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Ελληνική πρωτεύουσα.  Αν επαληθευτούν, αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Τιαμάρίνι (ESM).

Το πρώτο ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα και η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την καρδιά της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη ζητήσει να ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία.

Παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές, όλοι θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, για να αποφευχθεί μία επιδείνωση στην ελληνική Οικονομία.

Αν και παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα στις τάξεις των δανειστών,  αυτό που προέχει για τους δανειστές είναι να μην χαθεί το «μομέντουμ» των μεταρρυθμίσεων και να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, αν σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση, ενδεχομένως να χρειαστεί να μεγαλώσει και ο  κατάλογος των μέτρων.