Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκλόνισε ο Ν. Καπραβέλος στο KONTRA: Δεν επιβιώνει κανείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, διαψεύδοντάς τον Κ. Μητσοτάκη

Συγκλόνισε ο Ν. Καπραβέλος στο KONTRA: Δεν επιβιώνει κανείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, διαψεύδοντάς τον Κ. Μητσοτάκη

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος στο Kontra News News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη, με αφορμή της σημερινής κόντρας του Πρωθυπουργού με τον Παύλο Πολάκη στην Βουλή  

 "Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον δεν είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως! Γι αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι μια προσωρινή λύση, διαρκεί ένα με δυο 24ωρα, και προς Θεού, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να τον απορροφήσουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας"

"Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες" επισήμανε, ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Μελιγγώνη αν υπάρχει χρονικό όριο να χάσει την μάχη με την ζωή ο ασθενής απάντησε "από την πρώτη ώρα κ. Μελιγγώνη, διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας" και κατέληξε "εάν τους αφήναμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το Υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές."

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο προστασίας ενώ με την μετάλλαξη δέλτα κατά το 4ο τέταρτο έχει αυξηθεί η θνητότητα, λόγω της μεταδοτικότητας αλλά και γιατί λόγω της παραπληροφόρησης πολλοί ασθενείς επισκέπτονται καθυστερημένα τα νοσοκομεία.

Επίσης ανέφερε το χαρακτηριστικό περιστατικό που κόρη ασθενούς που φοβόταν να κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του είπε "και τι δεν θα δινα, ολόκληρη την περιουσία μας να γυρίσω το χρόνο πίσω για να κάνει η μητέρα μου το εμβόλιο" Ως προς τα μέτρα, ζήτησε πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που όπως υπενθύμισε έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, τα οποία θα εφαρμοστούν στα σχολεία ακόμη και στα super market

Ως προς τις έγκυες, με αφορμή την Παρθένα Κουτμερίδου που έχασε την ζωής επειδή φοβήθηκε να εμβολιαστεί λόγω εγκυμοσύνης ο κ. Καπραβέλος είπε ότι "από την στιγμή που έχουν δημοσιευτεί εδώ και μήνες τα αποτελέσματα, ότι (το εμβόλιο) δεν επηρεάζει, ούτε το έμβρυο επηρεάζει, ούτε την γυναικά, αλλά την προστατεύει και ειδικά στο 3ο μήνα της κύησης που είναι πολύ ευάλωτες οι γυναίκες"

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Νίκου Καπραβέλου στον Γιώργο Μελιγγώνη:

 

Νίκος Καπραβέλος: Καλησπέρα κ. Μελιγγώνη και στους τηλεθεατές σας..

Γιώργος Μελιγγώνης Θα μου πείτε τώρα, ότι σας κάνω αυτονόητες ερωτήσεις, αλλά είναι υποβαθμισμένη η ποιότητα νοσηλείας κάποιου ο οποίος είναι διασωληνομένος – κάπου οπουδήποτε- για να μην το παίζω και εγώ εντατικολόγος, οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ΜΕΘ που πρέπει να είναι ;

Ν.Κ κ. Μελιγγώνη δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνο είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως. Για αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι μια προσωρινή λύση, κρατά 1-2 εικοσιτετράωρα, και προς Θεού, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τον απορροφήσουμε στις ΜΕΘ. Η διασωλήνωση και ο μηχανικός εξαερισμός είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Η διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

Γ.Μ υπάρχει χρονικό όριο  ωρών από αυτά που καταλαβαίνω που μας λέτε που αρχίζει και χάνει τις πιθανότητες να κερδίσει τη μάχη ο ασθενής..

Ν.Κ Από την πρώτη ώρα κ. Μελιγγώνη. Γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή  πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Είναι επαναλαμβάνω μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία προστασίας της ανθρώπινης ζωής, είναι όμως μια λύση ανάγκης, δεν θέλω να επεκταθώ περεταίρω διότι καταλαβαίνω ότι όλοι μου οι συνάδελφοι δίδουν τον αγώνα πραγματικά της ζωής τους, νυχθημερόν,  να υπερασπίσουν και αυτούς τους συμπολίτες μας, κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε ο χρόνος παραμονής εκτός ΜΕΘ, να είναι ο λιγότερο δυνατός χρόνος.

Γ.Μ Τώρα το  Παπανικολάου είναι ένα από τα νοσοκομεία που πιέζονται και επειδή εσείς είστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή και ιδίως στις ΜΕΘ, όλα αυτά που λέμε τώρα, τεκμαίρονται με κάποια ποσοστά, πχ θέλω να πω πχ ότι μπορεί να πει κανείς ότι το ποσοστό στις ΜΕΘ είναι περίπου 50% και εκτός ΜΕΘ πχ είναι 80%, υπάρχουν τέτοια..

Ν.Κ Δεν υπάρχει επαναλαμβάνω θνητότητα μετρήσιμη, γιατί δεν αφήνουμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Αν τους αφήναμε, επαναλαμβάνω, δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση, είναι ένας αγώνας που δίνει το υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές, ακόμα και στο διάδρομο, που βλέπετε αυτές τις εικόνες τις τριτοκοσμικές, και στην Ιταλία τις είδαμε, και σε άλλες χώρες του κόσμου τις είδαμε, είναι προσωρινές λύσεις λόγω της σφοδρότητας της πανδημίας, και της μεγάλης  εισόδου ασθενών με βαρύτατες καταστάσεις στα νοσοκομεία. Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω για μία ακόμη φορά, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να μείνουν στην άκρη. Αυτή την στιγμή, 700 περίπου ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, κάθε μέρα θρηνούμε πάνω από 80-90 συνανθρώπους μας, πρέπει όλοι να καταλάβουν προς Θεού, ότι το μέσο που διαθέτουμε είναι το εμβόλιο, μην το συσκοτίζουν με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το εμβόλιο είναι αυτό που προστατεύει, που θα μας σώσει, προς Θεού. Μην το συσκοτίζουν με τις αντιπαραθέσεις τους, κάνουν πολύ κακό και συμβάλλουν κάκιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γ.Μ Τώρα εδώ που έχουμε φτάσει να μετράμε, 100 ή περίπου 100 θανάτους την μέρα, επειδή επαναλαμβάνω το Παπανικολάου είναι ένα από τα πολύ πιεσμένα νοσοκομεία, και επειδή η Θεσσαλονίκη είναι για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της νοσηρότητας ως προς την πανδημία, πως είναι η καθημερινότητά σας στην εντατική  κ Καπραβέλο , πόσους ασθενείς ξυπνάτε και τους στέλνετε σε απλά δωμάτια για να πάρουν εξιτήριο, και πόσους ασθενείς χάνετε ας πούμε τη μέρα?

Ν.Κ κ. Μελιγγώνη η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει εκτοξευτεί στο 4ο  αυτό κύμα είναι ένα κύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μιλάμε από το καλοκαίρι κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, είναι μια πανδημία, είναι ένα στέλεχος πάρα πολύ μεταδοτικό, ο κύκλος θανάτου είναι πολύ μικρός, δηλαδή μολύνει πολύ πιο γρήγορα, φέρνει τον ασθενή πιο κοντά..

Γ.Μ κύκλο θανάτου εννοείτε από το σημείο που κάποιος διαγιγνώσκεται θετικός, ως το σημείο που καταλήγει ..

Ν.Κ ακριβώς, ακριβώς ..αυτός που μολύνεται, μολύνεται ταχύτερα, είναι ένα στέλεχος που έχει μεγάλη ικανότητα διασποράς, μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, περισσότεροι νοσούν, περισσότεροι χτυπούν την πόρτα του νοσοκομείου και πολύ περισσότεροι δυστυχώς καταλήγουν σε ΜΕΘ με πολύ μεγάλο ποσοστό θνητότητας. Δυστυχώς σε αυτό το 4ο κύμα κ Μελιγγώνη αργούν να έρθουν. Εκτός το γεγονός ότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το στέλεχος, αυτή η μετάλλαξη, έρχονται και πάρα πολύ αργά στο νοσοκομείο, πραγματικά είναι θύματα παραπληροφόρησης και δυσκολευόμαστε στο 4ο αυτό κύμα, η θνητότητα είναι πολύ υψηλή δηλαδή στο 50-60% των ασθενών μέσα σε μια οργανωμένη ΜΕΘ χάνει δυστυχώς τη ζωή του.  Άρα επομένως για μία ακόμη φορά κάνουμε έκκληση εμείς της εντατικής της πρώτης γραμμής που δεν έχουμε μάθει να θρηνούμε θύματα, ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επιτέλους το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας που είναι αποτελεσματικό στην προστασία ζωής που είναι το εμβόλιο.

Γ.Μ κ Καπραβέλο θέλω να σας ρωτήσω  πως ερμηνεύετε το γεγονός, και προφανώς καταλαβαίνετε ότι η ερώτηση μου δεν είναι να φλερτάρω κάποιον αντιεμβολιαστή ότι έχει πλέον τσιμπήσει, παραμένει υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων που πεθαίνει από κόβιντ αλλά δεν είναι αμελητέο και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων. Τι είναι, είναι η ανοσία που φθίνει; και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την 3η δόση;

N.K Κοιτάξτε κ Μελιγγώνη δεν συγκρίνονται,

Γ.Μ ε βέβαια..

Ν.Κ Επαναλαμβάνω η εμπειρία η δική μας και απαντώ σε πολλά ερωτήματα η εμπειρία η δική μας λέει, ότι η συντριπτική πλειοψηφία που έρχονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 10-15% είναι εμβολιασμένοι αλλά και αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα κ Μελιγγώνη, και μάλιστα έχει περάσει και ο χρόνος αρκετά, αρκετός χρόνος από την 2η δόση. Έχουν πει όλοι οι επιστήμονες στον κόσμο, και εμείς,  μελετώντας την προστασία ότι η προστασία του εμβολίου δυστυχώς εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι πλέον υγειονομικά σωστό και κρίσιμο, και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, και έχουν περάσει πάνω από 4-5 μήνες να κάνουν την γ δόση γιατί έχει αποδειχθεί από μεγάλα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και ειδικά από το Ισραήλ, Αγγλία, Αμερική κτλ ότι η γ δόση προκαλεί έκρηξη αντισωμάτων και αυξάνει πολύ την προστασία απέναντι στον ιό. Είναι μια κρίσιμη παράμετρος, στο Ισραήλ που εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο κ. Μελιγγώνη κατάφερε να περιορίσει σε μονοψήφιο αριθμό τους θανάτους στη χώρα αυτή.

Γ.Μ και μάλιστα ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ έκανε πριν λίγο δηλώσεις, λέγοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν κάνει την γ δόση αποκρούουν με ευκολία και την μετάλλαξη όμικρον.. το λέω γιατί μπορεί να το βρούμε και μπροστά μας αυτό.. τώρα ήσασταν από τους πρώτους επιστήμονες, που θέσατε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας λέγοντας πως ουσιαστικά έχετε σηκώσει τα χέρια ψηλά στα νοσοκομεία και ότι δεν γίνεται αλλιώς, θέλω να σας ρωτήσω αν προβλέπετε και από τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί και από το χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει η εφαρμογή της, αν θα έχει ένα αποτέλεσμα στα νοσοκομεία άμεσο ή σχετικά άμεσο, επαναλαμβάνω μετράμε 70,80,100 συνανθρώπους μας τη μέρα που χάνονται ..

Ν.Κ κ Μελιγγώνη άργησε πάρα πολύ από την πολιτεία να υιοθετηθεί αυτό το πραγματικά σωτήριο μέσο που είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μάλιστα αν το είχε εφαρμόσει η πολιτεία από το καλοκαίρι που φωνάζαμε ή από τον Ιούλιο μήνα, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν πάρα πολύ μικρότερος.  Είναι χαρακτηριστικό, κόρη βόρειας ασθενούς, που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ ήρθε και με βρήκε μετά τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας, η μητέρα της δυστυχώς, φοβόταν να κάνει το εμβόλιο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ, δυστυχώς, και μου είπε και τι δεν θα έδινα, ολόκληρη την περιουσία μας, να γυρίσω τον χρόνο πίσω για να κάνει η μητέρα μου το εμβόλιο. Πάρα πολλοί ασθενείς κ Μελιγγώνη θα είχαν αποτρέψει το μοιραίο, αν είχαν εμβολιαστεί. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση παγκοσμίως, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μετατρέψουμε αυτή τη θανάσιμη απειλή σε μία διαχειρίσιμη απειλή, θα κερδίσουμε την ελευθερία μας και θα ξαναζήσουμε τη ζωή μας πάλι .

Γ.Μ ωστόσο επειδή η κατάσταση στις ΜΕΘ και το ξέρετε πολύ καλά, τι να σας λέω δηλαδή κιόλας , είναι κρίσιμη τώρα, χθες προχθές, αύριο, μεθαύριο, την επόμενη εβδομάδα. Επειδή ξέρετε ο Έλληνας είναι λίγο της τελευταίας στιγμής  και επειδή από τον Ιανουάριο είναι η υποχρεωτικότητα, αν κάποιοι αν οι περισσότεροι από όσους τους αγγίξει αυτό το μέτρο αν όχι πάνε να εμβολιαστούν πάνε να κλείσουν το ραντεβού για να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο. Αυτό σημαίνει πως θα εμβολιαστούν λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, άρα γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα κάνουν την α δόση, και γύρω στο πρώτο πενθήμερο με επταήμερο  του Φεβρουαρίου θα είναι πλήρως προστατευμένοι. Ποια θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία μέχρι τότε;

Ν.Κ κ Μελιγγώνη έχετε απόλυτο δίκιο. Φωνάζουμε από το καλοκαίρι όταν είπαμε βλέπουμε τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μας, όταν διαπιστώσαμε στο Παπανικολάου μια ασυνήθιστη εισαγωγή από ασθενείς με πνευμονία κατακαλόκαιρο, και φωνάξαμε πάρτε μέτρα από το καλοκαίρι, από τον Νοέμβρη δε, αρχίζουμε και φωνάζουμε προς Θεού, αυτό που βλέπετε δεν είναι τίποτα σε αυτό που θα δείτε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο πικ στο ανώτερο σημείο. Η πανδημία είναι σε σφοδρότητα στη Βόρεια Ελλάδα για αυτό και είπαμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι ριζικά. Μιλήσαμε για κλείσιμο σχολείων κ Μελιγγώνη, μίλησα για θεατές. Χωρίς θεατές τα γήπεδα, και μίλησα για λοκντάουν των ανεμβολίαστων ακόμη και σε μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και στα σουπερμάρκετ. Κανένας να μην μπαίνει μέσα αν δεν είναι εμβολιασμένος, ή αν δεν έχει κάνει ράπιντ τεστ ή PCR τεστ. Είναι μέτρα καταλαβαίνω που ζορίζουν κόσμο, όμως είναι μέτρα που θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της πανδημίας, να ελέγξουμε κατά κάποιο τρόπο τον αριθμό των θανάτων, να μην θρηνήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα πάρα πολλούς νεκρούς, και τα Χριστούγεννα πλέον από μια χαρμόσυνη εορτή να γίνει πραγματικά μια μαύρη εορτή.

Γ.Μ Τώρα σήμερα μια από τις εξαιρετικά τραγικές ειδήσεις στο μέτωπο της πανδημίας, έχει να κάνει με την Παρθένα Κουτμερίδου την κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και θέλω με αφορμή αυτό, αν και γνωρίζω ότι δεν είστε γυναικολόγος μαιευτήρας, αλλά εντατικολόγος είστε, τι θέλετε να πείτε στις εγκύους τις οποίες διστάζουν, ή ακόμη επειδή το ξέρετε καλύτερα από εμένα αν τους τα μασάει ο γυναικολόγος τους, ακόμη και αν έχουν ταλαιπωρηθεί ώστε να υπάρξει σύλληψη και εγκυμοσύνη.. τι τους λέτε;

Ν.Κ Ακούστε κ Μελιγγώνη. Από όλες τις αναφορές που παίρνουμε, γιατί δεν παίρνουμε μόνο στις εντατικές, με δεκάδες email που βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς στην αρχή είχαν εξαιρεθεί οι έγκυοι γυναίκες και για αυτό καθυστέρησε να δούμε την ασφάλεια στις εγκύους γυναίκες και στο έμβρυο. Από την στιγμή που έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και μήνες τα αποτελέσματα ότι δεν επηρεάζει ούτε το έμβρυο ούτε τη γυναίκα, όχι μόνο, αλλά την προστατεύει και ειδικά στο γ τρίμηνο της κύησης είναι πολύ ευάλωτες οι γυναίκες, βλέπετε τραγικά αποτελέσματα, δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου. Πρέπει και  οι έγκυοι γυναίκες άφοβα να κάνουν το εμβόλιο, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο  από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή να μολυνθούν και είναι δηλαδή, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Διότι κ Μελιγγώνη έγκυος γυναίκα που χάνει τη ζωή της, είναι μια τραγωδία από μόνη της.

Γ.Μ Ε βέβαια.. τι να λέμε. Τι θα λέγατε όμως και στους αρκετούς συναδέλφους σας, -φαντάζομαι δεν σας λέω κάτι καινούργιο- όπως μαιευτήρες που τα μασάνε, δηλαδή υπάρχουν αναφορές ότι πρόκειται για πολύ συχνά – για να είμαστε δίκαιοι και να μην υπάρξει θέμα παρεξήγησης – ο γιατρός της Παρθένας Κουτμερίδου λέει ότι εκείνος της είχε πει να εμβολιαστεί – αλλά μιλώ ως γενικό φαινόμενο. Το έχετε ακούσει και εσείς υποθέτω ..

Ν.Κ κ Μελιγγώνη υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι πραγματικά είναι ακατανόητη η συμπεριφορά τους. Ακούστε πραγματικά και εγώ και οι συνάδελφοί μου ακολουθούμε κατευθυντήριες οδηγίες είναι στα καθήκοντά μας. Είναι αυτό που λέμε η δεοντολογία μας. Μια θεραπεία ένα μέσο που χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα, και είναι αποτέλεσμα ερευνών και εμπειρίας χιλιάδων συναδέλφων σε όλο τον κόσμο, όλα τα ερευνητικά κέντρα όλοι οι επιστήμονες σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία,  Ιταλία, όλοι εφαρμόζουν την ίδια θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα, αυτό είναι η διεθνείς  κατευθυντήριες οδηγίες. Η παραβίαση αυτών πραγματικά συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα στην ιατρική δεοντολογία. Είναι ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή γιατροί να μην ακολουθούν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, και να κάνουν του κεφαλιού τους.

Γ.Μ άρα το καμπανάκι τώρα που χτυπάτε αφορά και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους υποθέτω, όχι μόνο τα άτομα ως άτομα..

Ν.Κ μα προφανώς και αυτοί έχουν ευθύνες, όπως ευθύνες έχουν και οι άλλοι θεσμοί της πολιτείας που επιτρέπουν παραπληροφόρηση, πληροφορίες ψεύτικες πραγματικά που δηλητηριάζουν τη σχέση ασθενούς και γιατρού, αυτά που βλέπετε στο ιντερνέτ και τα αφήνουν με απάθεια οι δικαστικές υπηρεσίες. Είναι ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή, κ Μελιγγώνη. Όλοι εμείς που έχουμε αυτό το δημόσιο διάλογο, έχουμε υποστεί bullying άνευ προηγουμένου. Μας βρίζουν.. απειλούν τη ζωή μας.. μας απειλούν με μηνύσεις, απειλούν ότι είμαστε υπεύθυνοι της καταστροφής. Δεν είναι ο ιός, είστε εσείς οι υπεύθυνοι των θανάτων.. ακούστε αυτά δεν είναι σωστά πράγματα και δεν πρέπει η πολιτεία και οι θεσμοί της να τα βλέπουν και να τα παρακολουθούν. Θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει μια παρέμβαση. Ξέρετε πολλοί συνάδελφοί μου το λένε, δεν έχουμε τον αγώνα τον καθημερινό να σώσουμε, να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε και τις βρισιές, έχουμε και τις απειλές, έχουμε και τις μηνύσεις πάνω από το κεφάλι μας. Δεν ζητήσαμε το ακαταδίωκτο κ Μελιγγώνη ούτε εγώ, ούτε οι συνάδελφοί μου. Εφαρμογή των νόμων ζητάμε, πραγματικά δεν μπορεί να επικαλείται π οποιοσδήποτε μηνυτής ανθρώπους, να καταδιώκει ανθρώπους οι οποίοι με κίνδυνο ακόμη τη ζωή τους, γιατί και εμείς μολυνόμαστε κ Μελιγγώνη ..

Γ.Μ ε φυσικά … τόσους υγειονομικούς έχουμε χάσει ..

Ν.Κ ..προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και ιατρική δεοντολογία

Γ. Μ μάλιστα ..

Ν.Κ δεν ζητάμε επαναλαμβάνω το ακταδίωκτο. Πρέπει όμως η πολιτεία να μας προστατέψει.

Γ.Μ κ. Καπραβέλο σας ευχαριστώ θερμά, πολύτιμες οι επισημάνσεις σας  όπως πάντα και ο χρόνος σας γιατί είστε στο κατακόρυφο της μάχης καλή δύναμη, καλό κουράγιο ..

Ν.Κ να είστε καλά κ Μελιγγώνη