Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ποιο εμβόλιο θα γίνει η τρίτη δόση - Οι επίσημες οδηγίες

Με ποιο εμβόλιο θα γίνει η τρίτη δόση - Οι επίσημες οδηγίες

Ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους τέσσερις μήνες αντί τους έξι. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Πώς κλείνετε ραντεβού για τρίτη δόση

Για τον προγραμματισμό του ραντεβού για την αναμνηστική δόση, ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ίσχυε για την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Οι πολίτες άνω των 18 ετών -όταν ανοίξει η πλατφόρμα- θα μπορούν να μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και με τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ τους για να κλείσουν το ραντεβού τους στην ημερομηνία που δίνεται.

Τι κάνουν όσοι νόσησαν

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • Αν κάποιος νόσησε αφού έκανε την πρώτη δόση με Pfizer, Moderna ή Astrazeneca, τότε συστήνεται εμβολιασμό 3-6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
  • Αν κάποιος νόσησε μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, τότε συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
  • Αν κάποιος νόσησε μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του (και τις δύο δόσεις του εμβολίου) με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, τότε συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.