Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιώργος Μελιγγώνης

 

Ο Γιώργος Μελιγγώνης είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής του κεντρικού

δελτίου ειδήσεων του Kontra Channel και αρθρογράφος στην εφημερίδα Kontranews.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο email g.melingonis@kontrachannel.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ

 

Υπάρχουν και αυτοί οι δικαστές!

Όσο το σκάνδαλο Novartis, αλλά και οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή ξεδιπλώνονται, τόσο πολλαπλασιάζονται οι σκιές και τα ερωτήματα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης, δηλαδή τα πολιτικά στελέχη που εμπλέκονται στη διαχείρισή της.

Κι αν η Τουρκία δεν… σεβαστεί τη Χάγη; 

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά πίσω από τις γραμμές την χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που προέκυψε ως απάντηση στο «κάλεσμα» Τσαβούσογλου για «συμβιβασμό» και «μοιρασιά» της ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστώσει με ευκολία ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει εντελώς το σενάριο να κάτσει στο ίδιο τραπέζι των δια

Εις το όνομα του ΚΚΕ…

Οι αδιανόητες μεθοδεύσεις που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής για να εκτεθούν και να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν αναδείξει αρνητικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ συσχετισμούς, υπό την έννοια ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο μόνος που αντιδρά

Δεν είναι θέμα ευαισθησίας…

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα «προνόμιο» που ελάχιστοι αρχηγοί έχουν απολαύσει στο παρελθόν: είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματός του, ανεξαρτήτως του αν και πόσες εκλογές έχασε ή θα χάσει.

Πρώτα τα εργασιακά, μετά οι φόροι

Μία «αποκάλυψη» του Γιάννη Βαρουφάκη, από αυτές που συνηθίζει να κάνει σταγόνα-σταγόνα για να εξασφαλίζει την προβολή από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ήταν αρκετή προκειμένου να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, πολλά ΜΜΕ να την προβάλουν ως εάν να ανακάλυψαν την...

Μια πραγματικά προοδευτική πρόταση

Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής αναφορικά με το προσφυγικό, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι όποιες συζητήσεις για τη αντικατάσταση του «Δουβλίνου 3» στην Ευρώπη δε θα καταλήξουν σε ένα σύστημα που θα ανακουφίζει την Ελλάδα ούτε σε μία νέα μεταναστευτική πολιτική που θα αναγκάζει όλες τις ευρωπαϊκ

Η αναπόφευκτη μάχη στο ΚΙΝΑΛ 

Μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τα έχει κάνει όλα εκτός από ένα: έχει διεκπεραιώσει βαριές και σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές, ενώ έχει συνεργαστεί και με αγαστό τρόπο με τον προαιώνιο αντίπαλό του: τη ΝΔ. Δηλαδή, τη «Δεξιά», που δύο δεκαετίες νωρίτερα, ο ιδρυτής του πάλαι ποτέ Κινήματος θα έστελνε στο… «χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Αντιμέτωποι με το παρελθόν τους

Ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής που καταγράφει τον τρόπο που η κυβέρνηση… δεν διαχειρίζεται το προσφυγικό, είναι εύλογο να απορεί πώς είναι δυνατόν να έχουν γίνει τόσο πολλά λάθη σε τόσο λίγο χρόνο -και από ένα κόμμα που όχι μόνο κατακεραύνωνε την προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα, αλλά ταυτοχρόνως δήλωνε «πανέτοιμο» και είχε και

Μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη υπόθεση

Από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η –ουδόλως κρυφή, πάντως- συνάντηση Φλαμπουράρη-Γείτονα, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση περί «προσέγγισης» μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του προοδευτικού χώρου: της «σπονδυλικής στήλης» του, ήτοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ. 

«Γκρίζα» σιωπή

Ως τώρα είχαμε τη «σιγή ιχθύος», αλλά και την «αιδήμονα σιωπή». Από προχθές, έχουμε και την «γκρίζα σιωπή»: δηλαδή, την σιωπή εκείνη, δια της οποίας «νομιμοποιείται» η πάγια τουρκική αναθεωρητική στρατηγική για «γκριζάρισμα» συγκεκριμένων περιοχών του Αιγαίου. 

Εγκλωβισμένη στην προεκλογική ρητορική

Η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως λέει, να κάνει μία νέα αρχή στο προσφυγικό και, αυτονοήτως, ο Νότης Μηταράκης δικαιούται, ως υπουργός ενός επανασυσταθέντος υπουργείου που τώρα αναλαμβάνει τη διαχείριση της «καυτής πατάτας», να πάρει λίγο χρόνο έως ότου αρχίσει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος. 

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; 

«Ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει κακοπιστία, ιδίως από τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους».

Εκ των υστέρων δικαίωση

Ήταν το μακρινό 2015, όταν ο Σταύρος Κοντονής, ως  υφυπουργός Αθλητισμού τότε, επιχειρούσε να σπάσει αβγά για να φτιάξει ομελέτα. Οι επαΐοντες περί τα αθλητικά συνομολογούσαν πως οι προσπάθειες Κοντονή ήταν η σοβαρότερη απόπειρα που είχε γίνει για να εφαρμοστεί ο νόμος στην «ζούγκλα» του ποδοσφαίρου εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια τρύπα στο νερό 

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για «πιλοτική εφαρμογή» πλωτού φράγματος για την οριοθέτηση των συνόρων τα έχει όλα: είναι αστεία, ως προς την αποτελεσματικότητά της να συμβάλει στη «διαχείριση» των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Και επ’ αυτού δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα. 

Μετεξεταστέος στην… «αντρική σχολή»

Στο παρελθόν, από βήματος Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς είχε προκαλέσει σάλο, δηλώνοντας ότι «είναι της αντρικής σχολής». Ο σάλος σχετίζεται με τον σεξιστικό χαρακτήρα της δήλωσης -λες και η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, η παρρησία και η λεβεντιά αποτελούν χαρακτηριστικά μόνο του ανδρικού φύλου. Όμως, ας είναι.

Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;

Βγαίνει στο αντάρτικο και δεν κρατά ούτε τα προσχήματα: ο λόγος για τον Αντώνη Σαμαρά, που δείχνει ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε τις φιλοδοξίες -ενδεχομένως και τις υποσχέσεις- που είχε για  μια θέση στο κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. ή για ένα γραφείο στο προεδρικό μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. 

Από τη σφαλιάρα στη σφαίρα

Παρότι ακόμη και οι πλέον προκλητικοί συνδικαλιστές της Αστυνομίας έσπευσαν να απομονώσουν τον συνάδελφό τους που χειροδίκησε σε βάρος ενός 11χρονου παιδιού, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: είναι ενδεικτικό πως ο εν λόγω βρισκόταν στο σημείο μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του. Κανείς, ωστόσο, δεν τον σταμάτησε.

Ο θάνατος του εμποράκου 

Ο «θάνατος του εμποράκου» κατά την παρούσα περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι απλώς η θεατρική παράσταση με το αριστούργημα του Μίλλερ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Εμπορικόν» με τον διαχρονικά σπουδαίο Δημήτρη Καταλειφό.

Subscribe to Γιώργος Μελιγγώνης