Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«05:05» του Απόστολου Θηβαίου στο Studio Κυψέλης

«05:05» του Απόστολου Θηβαίου στο Studio Κυψέλης

Σταύρος Ξηντάρας

Η παράσταση «05:05» συνιστά ένα από εκείνα τα ανεξήγητα και τρυφερά δράματα που θρέφουν το θέατρο. Πρόκειται για τις μικρές, ταπεινές ιστορίες που ομορφαίνουν τον κόσμο ή απλά επιβεβαιώνουν την αθλιότητά του.  Το έργο του Απόστολου Θηβαίου  (Βασισμένο σε αληθινή ισορία-Βραβευμένο στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου Anasa Art 2019), θα παρουσιαστεί από τις 12 Οκτωβρίου στο Studio Κυψέλης, με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και την Αρμέλα Τσόκι. 

Δύο ηθοποιοί και ένα πιάνο αναμετρώνται με την καθημερινή πρακτική του πολέμου. Μιλούν και ξαναζούν την ιστορία τους μέσα στα πέντε μόλις λεπτά, σε ένα διάστημα που χωρά όλη μας την μνήμη και όλα μας τα λάθη. Ένα αδοκίμαστο αναλόγιο, με επίκαιρες αναφορές και καρδιές που μετεωρίζονται σαν όμορφες νεφέλες και σαν ίσκιοι.

«Διάβασα για αυτήν την ιστορία κάπου, κάποτε. Μα δεν έχει σημασία πια. Εκείνο το κορίτσι είναι πια χαμένο, ποτέ δεν θα ξεφύγει από τους ύπνους. Και εκείνος που χάθηκε με ένα μικρό ρίγος και ένα μικρό όνειρο που ποτέ και κανείς δεν ονειρεύτηκε..», εξηγεί ο Απόστολος Θηβαίος. 

Λίγα λόγια για το έργο

Μια χαμένη ευκαιρία, ένας διαλυμένος κόσμος, καλά φυλαγμένος στον εξώστη μιας μητρόπολης. Ένας πατέρας, σκιά και κίνδυνος του εαυτού του και ένα κορίτσι που ίσως να μην υπήρξε ποτέ, παρόν περισσότερο από ποτέ στον νου και την φαντασία του νεαρού άνδρα. Τα χαμένα όνειρα και το στοιχείο του μετεωρισμού, έτσι που τίποτε να μην συνιστά δεδομένο στην τρυφερή και σκληρή ιστορία που ανεβαίνει στο Studio Κυψέλης. Σε έναν κόσμο που παλιώνει με καταιγιστικούς ρυθμούς, ανάμεσα στους πηχυαίους τίτλους που μας κατακλύζουν, μια φωνή απελπισμένη, ένας άλλος Ορέστης, θρεμμένος από τον τραχύ ρεαλισμό του καιρού μας. 
Η ταυτότητα της παράστασης 

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Μουσική: Απόστολος Θηβαίος

Ερμηνεύουν οι: 
Δημήτρης Παπαδόπουλος 
Αρμέλα Τσόκι

Φωτογραφίες - Βίντεο: Μανώλης Δημελλάς - Κοσμάς Ινιωτάκης

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί ως βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο από τις εκδόσεις «24 Γράμματα» και είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

γηφηφ