Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «Nein» της Μέρκελ και του Βορρά βύθισε τη Σύνοδο Κορυφής για το κορωνο-ομόλογο

Το «Nein» της Μέρκελ και του Βορρά βύθισε τη Σύνοδο Κορυφής για το κορωνο-ομόλογο

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008.

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε πριν από λίγη ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, εκ νέου με τηλεδιάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

Παράλληλα, «ανακουφισμένη» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια των μέτρων «περιορισμού των επαφών» των πολιτών, η καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέμεινε στο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση», αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά της – από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, αφού ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της που αργότερα διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό – η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πάρα πολύ απασχολημένη», αλλά παραδέχθηκε ότι της λείπει η προσωπική επαφή με τους συνεργάτες της, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον τηλεφωνικώς.

Υπέρ της ιδέας των ευρωομολόγων η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ιδέα των ευρωομολόγων υποστήριξε, όπως αναφέρει το Bloomberg, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε τους ηγέτες ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Αλλά οι εκκλήσεις της έπεσαν σε ώτα μη ακουόντων στις περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, απηχώντας ανάλογες διαφωνίες για την κρίση χρέους που λίγο έλειψε να διαλύσουν προ περίπου μια δεκαετίας την ευρωζώνη. Αρκετές χώρες θεωρούν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα, αλλά η Ιταλία το απέρριψε. Κι αυτό διότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (MES), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούσαν να βγουν στις αγορές, διαθέτει μόνο 410 δις ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση.

Αν και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε όσον αφορά τη δραματικότητα της κατάστασης, αντέδρασε στις προτάσεις για αμοιβαιοποίηση χρέους προειδοποιώντας κατά μη ρεαλιστικών προσδοκιών με κατηγορηματικούς τόνους, μετά την επιστολή που έστειλαν πριν τη σύνοδο εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζοντας την ιδέα των ομολόγων corona. Στο πλευρό της Μέρκελ έσπευσε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Εξαλλος ο Κόντε από τις αντιδράσεις για τα ομόλογα corona
Εξοργισμένος από τη σθεναρή αντίδραση στην ιδέα των ομολόγων corona της Γερμανίας και της Ολλανδίας ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έριξε τη «βόμβα» στην τηλεδιάσκεψη δηλώνοντας ότι δεν θα προσυπογράψει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. «Πρέπει να αντιδράσουμε με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», είπε ο Κόντε στους ομολόγους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Κι έδωσε τελεσίγραφο δέκα ημερών στην Ένωση να επανέλθει με μια «επαρκή λύση», χωρίς να διευκρινίζει τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό.

Από κοντά και ο Πέδρο Σάντσεθ
Στο πλευρό του έσπευσε και ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας που θρηνεί μαζί με την Ιταλία τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη. «Εάν δεν προτείνουμε τώρα μια ενιαία, ισχυρή κι αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτή την οικονομική κρίση όχι μόνον θα είναι βαρύτερες οι επιπτώσεις της, αλλά θα διαρκέσουν και περισσότερο και θα διακινδυνεύσουμε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη της οικονομικής κρίσης του 2008, που έσπειραν τους σπόρους της δυσαρέσκειας και του διχασμού για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και προκάλεσαν την άνοδο του λαϊκισμού. Πρέπει να το μάθουμε το μάθημα αυτό», τόνισε.

Με τις παρεμβάσεις των πρωθυπουργών Ιταλίας και Ισπανίας η τηλεδιάσκεψη κράτησε τρεις ώρες πέραν του προβλεπομένου με τον Σαρλ Μισέλ να προσπαθεί να «σώσει» το τελικό κείμενο συμπερασμάτων και τελικά να το καταφέρνει με διάφορες δυσνόητες για τους πολλούς διορθώσεις. Σε μια παράγραφο, επί παραδείγματι, η έκκληση για μια «πρόταση» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μετατράπηκε σε έκκληση για «προτάσεις» - μια αλλαγή που κατά την άποψη της Ρώμης σημαίνει ότι τα ομόλογα corona παραμένουν στο τραπέζι.

Διπλωμάτες ανέφεραν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έπεισε τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας να μην τα τινάξουν όλα στον αέρα εστιάζοντας στην τελική παράγραφο του κειμένου συμπερασμάτων, που μιλούσε για την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανάκαμψη από την κρίση: «Πρέπει να αρχίσουμε, ωστόσο, να προετοιμάζουμε τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή σε μια κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρεται εκεί. «Αυτό θα απαιτήσει μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου, ένα συνεκτικό σχέδιο ανάκαμψης και επενδύσεις άνευ προηγουμένου. Καλούμε τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε διαβούλευση με άλλους θεσμούς, ειδικά την ΕΚΤ, να αρχίσουν προς το σκοπό αυτό να εργάζονται για έναν Οδικό Χάρτη, που θα συνοδεύεται από ένα Σχέδιο Δράσης».

Αν και κάποιοι αξιωματούχοι ερμήνευσαν την ασάφεια του κειμένου συμπερασμάτων ως νίκη για τις χώρες που πίεζαν για βήματα πέραν της κινητοποίησης του ΕΜΣ, οι πολέμιοι της ιδέας των ομολόγων corona δεν φάνηκαν έτοιμοι να υποχωρήσουν. Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη η Μέρκελ είπε ότι «η Γερμανία και άλλες χώρες» δεν συμφωνούν για το κοινό χρέος. «Για μένα το προτιμώμενο εργαλείο είναι ο ΕΜΣ – δημιουργήθηκε για περιόδους κρίσεων», τόνισε.

Ορισμένοι διπλωμάτες παραδέχθηκαν ότι ουσιαστικά οι ηγέτες απλώς ανέβαλαν την μάχη χθες το βράδυ. «Θα πρέπει να ξανασυναντηθούμε για να κάνουμε αυτή την πολιτική κουβέντα. Και ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη», τόνισε Γάλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το τι συνιστά οικονομική αλληλεγγύη, αλλά τουλάχιστον συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη να εξεταστεί το ζήτημα και στην κατεπείγουσα σημασία του». Πρόσθεσε δε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η κρίση συνιστά μια δοκιμασία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κι ότι το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσει σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη, όταν του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει τι αποφασίστηκε, είπε ότι οι ηγέτες ανέθεσαν στο Eurogroup να καταθέσει προτάσεις, περιλαμβανομένης και της χρήσης του ΕΜΣ. Αλλα είπε ότι κατά την άποψή του υπάρχει μια σημαντική συμφωνία για την ανάγκη μιας ισχυρής απάντησης. «Το Eurogroup ξεκίνησε να συζητά διάφορες προτάσεις, του ΕΜΣ περιλαμβανομένου και ζητήσαμε από το Eurogroup να συνεχίσει και να καταθέσει κάποιες προτάσεις εντός δύο εβδομάδων», είπε. «Το σημαντικό σήμα [που στέλνει η σύνοδος] βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε κράτος μέλος αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη κρίση που απαιτεί μια πολύ ισχυρή απάντηση».