Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκουρλέτης: "Όχι" σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: "Όχι" σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή που παραχώρησε σε διαδικτυακό μέσο, φαίνεται να υιοθετεί αρνητική στάση για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο γραμματέας του κόμματος ανέφερε ότι: "Ένα ζήτημα (ΣτΣ αυτό του ονόματος) που κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο, προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου". 

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει "αστείες" τις εκκλήσεις στον Αλέξη Τσίπρα για να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κάνει επίσης λόγο για κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο διαδίκτυο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμηση ότι το 2020 θα είναι η χρονιά όπου θα αποκαλυφθεί η κυβερνητική πολιτική. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει δυναμική για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τέλος, προανήγγειλε ότι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί πρόταση προγραμματικής συνεργασίας στα "αριστερά και προοδευτικά κόμματα".

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη:

-Κύριε Σκουρλέτη, αλλάζει τελικά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;

-Έχει κατατεθεί η πρόταση να προστεθεί στον τίτλο το "Προοδευτική Συμμαχία" ή κάτι ανάλογο. Κανείς δεν αμφισβητεί το "ΣΥΡΙΖΑ". Το σκεπτικό της πρότασης είναι να αποτυπωθεί στον τίτλο η συνάντηση με τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και των ανένταχτων της Αριστεράς. Το λέω αυτό για τους ανένταχτους γιατί αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Επομένως, ο τίτλος είναι ένα ανοιχτό θέμα, το συνέδριο είναι το κατεξοχήν όργανο για το απαντήσει.

-Δηλαδή, δεν θα γίνει δημοψήφισμα των μελών για το όνομα πριν το συνέδριο.

-Προσωπικά, πιστεύω ότι το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες.

Το δημοψήφισμα

-Επομένως, είστε αντίθετος με τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος για το όνομα.

-Θα σας απαντήσω ευθέως. Ένα ζήτημα που κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο, προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου. Προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων. Αυτή η δυνατότητα δεν σου δίνεται στον ίδιο βαθμό σε ένα δημοψήφισμα. Αντιθέτως, θεωρώ γόνιμη την ιδέα των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για προγραμματικά ζητήματα. Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

-Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πειθαρχικά μέτρα ενάντια στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Πώς τοποθετήστε απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις;

-Όλα αυτά τα θεωρώ αστεία. Γράφονται σε υποτιθέμενα φιλικά site, αχαρτογράφητα αυτή τη στιγμή. Αφορούν έναν μικρόκοσμο. Πρόκειται για κάποια κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο διαδίκτυο. Στον ίδιο τόνο κινούνται και ορισμένοι που εμφανίζονται ως τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι οι ανοιχτές διαδικασίες και ο δημοκρατικός διάλογος, όχι η δήθεν συζήτηση μέσω διαρροών και κατασκευασμένων δημοσιευμάτων.