Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προετοιμάζονται για εκλογές τον Οκτώβριο η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός

Προετοιμάζονται για εκλογές τον Οκτώβριο η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός

Τρέμουν το πολιτικό κόστος από το προσφυγικό - Αρχίζει παρέλαση υπουργών από την Πειραιώς για συσκέψεις

Τρομοκρατημένο από τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η κρίση στο προσφυγικό και από την παταγώδη αποτυχία σε όλα τα μέτωπα το Μαξίμου έχει βάλει σε τροχιά το σχέδιο για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η στρατηγική που χαράσσει ο πρωθυπουργός έχει στόχο τις διπλές εκλογές τον Οκτώβριο, πριν η φθορά προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού και η επιστράτευση όλων των υπουργών, προκειμένου να συμμετέχουν σε συσκέψεις με στελέχη στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς.

Την Κυριακή θα κατηφορίσει από την Κατεχάκη προς την Πειραιώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να χαράξει μια επικοινωνιακή πολιτική για το προσφυγικό μαζί με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και ο Νότης Μηταράκης θα αποφασιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι δήμαρχοι των νησιών και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται κλιμάκιο υπουργών και κυβερνητικών στελεχών να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται σε αναβρασμό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι παρακινδυνευμένο γιατί ενδεχόμενες αντιδράσεις των κατοίκων μπορεί να μετατρέψουν την περιοδεία σε μπούμερανγκ.

Σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί εντολή ενεργοποίησης των κυβερνητικών στελεχών αλλά και του κομματικού μηχανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατεύθυνση ενημέρωσης της κοινωνίας σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νότη Μηταράκη στην Πειραιώς θα παρελάσουν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη, για να χαράξουν κοινή γραμμή με τον κομματικό μηχανισμό με σύνθημα: «Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του Χθες δημιουργώντας στέρεες βάσεις για την Ελλάδα του Αύριο», το Μαξίμου και η Πειραιώς θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν όλο τον μηχανισμό και να τον θέσουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Όλος ο σχεδιασμός παραπέμπει σε ασκήσεις κομματικής ετοιμότητας για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών τον Οκτώβριο.

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Οξύνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να προχωρήσει σε επίταξη οικοπέδων ώστε να χτιστούν κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίασή αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση. Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι αύριο στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

  • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
  • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
  • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
  • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
  • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
  • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
  • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ