Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προέδρος ΟΙΕΛΕ: Ο Αδωνις Γεωργιάδης προμοτάρει αφαίμαξη δημόσιων ταμείων σε βάρος γονέων και εργαζομένων

Προέδρος ΟΙΕΛΕ για Γεωργιάδη: Προμοτάρει αφαίμαξη δημόσιων ταμείων σε βάρος γονέων και εργαζομένων

Με επιστολή του ο προέδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας απαντά στις προκλητικές και ψευδείς, όπως τονίζει, αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης σε βάρος τόσο του ίδιου όσο  και της ΟΙΕΛΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά και ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προμοτάρει την αφαίμαξη των δημόσιων ταμείων σε βάρος γονέων και εργαζομένων».

Ο Μιχάλης Κουρουτός τονίζει ότι υπουργός με ανακριβή στοιχεία και χωρίς να απαντήσει καν στο ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με παρανομίες παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν πληρώνουν τους εκπαιδευτικούς, ενώ παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες. «Καταρχάς, Κύριε Υπουργέ, από την τοποθέτησή σας προκύπτει ένα μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Ενώ πριν λίγες ημέρες καλέσατε τους γονείς να πληρώσουν δίδακτρα  σήμερα διαμαρτύρεστε επειδή η ΟΙΕΛΕ ζητά να μην μπουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στα 800 ευρώ. 

»Επομένως, ζητάτε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να πληρωθούν από τους γονείς, αλλά για δύο μήνες να μην καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα να απολαύσουν τις ευεργετικές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ο καθένας, επομένως, δικαιούται να ισχυριστεί ότι προμοτάρετε την αφαίμαξη των κρατικών ταμείων (που θα έπρεπε να προστατεύετε ως Υπουργός) προς όφελος ορισμένων ιδιωτών που θα εισπράξουν άκοπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αν μάλιστα, κύριε Υπουργέ, είστε υπέρ του να ασκούν οι εκπαιδευτικοί διαδικτυακές υπηρεσίες και ταυτόχρονα να μπουν στην Εργάνη, τότε καλείτε επιχειρηματίες να διαπράξουν ποινικό αδίκημα (παραβίαση του άρθρου 13, παρ. 5α της ΠΝΠ 14/3/2020)».

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο πρόεδρος της ζήτησαν ζήτησαν να μην πάρουν οι εκπαιδευτικοί τα 800 ευρώ. «Η ΟΙΕΛΕ έχει κάνει μεγάλο αγώνα αυτό τον καιρό για να μην πάρουν οι εκπαιδευτικοί τα 800 ευρώ. Οφείλω να ομολογήσω ότι εμένα πάντοτε από την αρχή μου έκανε εντύπωση γιατί ο κ. Κουρουτός και η ΟΙΕΛΕ έχουν τέτοιο μίσος στα ιδιωτικά σχολεία. Αν ήθελαν να μην είναι στα ιδιωτικά σχολεία θα έπρεπε να έχουν βρει αλλού δουλειά. Το μίσος αυτής της ομοσπονδίας προς τους εργοδότες τους είναι πραγματικά εντυπωσιακό» ισχυρίστηκε.

Ο κ. Κουρουτός απαντά το εξής: «Θα ήταν απλό για εσάς να υποβάλετε μια ερώτηση για τη στάση μου απέναντι στο σχολείο μου, τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση, αλλά και απέναντι στην πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων τα τελευταία 35 χρόνια. Αντιθέτως, φαίνεται ότι εσείς στηρίζετε μια μικρή μειοψηφία «πειρατικών» ιδιωτικών σχολείων που παρανομούν εκμεταλλευόμενα τη συγκυρία και νοθεύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 

»Επίσης, έχετε προφανώς μονόπλευρη ενημέρωση, διότι αν παρακολουθούσατε, έστω από περιέργεια, τις ανακοινώσεις μας, θα βλέπατε ότι η Ομοσπονδία μας άμεσα, από την πρώτη ημέρα της προσωρινής απαγόρευσης, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της διαδικτυακής εκπαίδευσης που ήταν όρος επιβίωσης για τα ιδιωτικά σχολεία. Εγώ ο ίδιος με ανοιχτή μου επιστολή κάλεσα τους συναδέλφους μου αυτή τη δύσκολη περίοδο να βάλουν πλάτη για να μείνουν αυτά ζωντανά. Και επειδή μάλλον έχετε, όπως προείπα, μονόπλευρη πληροφόρηση ή ασθενή μνήμη, σας θυμίζω τη στάση της ΟΙΕΛΕ στην απόπειρα επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από την προηγούμενη κυβέρνηση που θα διέλυε τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
 
»Είπατε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία μας είναι «ο μόνος κλάδος» που καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην μπουν στα 800 ευρώ. Ξεχνάτε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι περίπου 80.000 και μόνο ένα μικρό τμήμα τους (το 15% περίπου) εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία. Εκπροσωπούμε και εκπαιδευτικούς Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικών ΙΕΚ για τους οποίους τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα, λέγοντας πως αν η επιχείρηση είναι κλειστή πραγματικά (και όχι εικονικά), τότε θα πρέπει να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ  εξηγεί ότι «η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αναφέρει τα ακόλουθα: "Για τα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσώνκαι τα ιδιωτικά ΙΕΚ η θέση μας είναι η ακόλουθη: Είτε αναστέλλουν εντελώς τη λειτουργία τους και οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στην Εργάνη χωρίς να παρέχουν καμιά υπηρεσία, είτε λειτουργούν με εξ αποστάσεως υπηρεσίες και με τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε πλήρη ισχύ".

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό σε δημόσιο διάλογο και τον συμβούλευσε να μην ενημερώνεται «μόνο από τη μία πλευρά. Είναι χρήσιμο να ακούτε τους πάντες, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε πολιτικά και ιδεολογικά μαζί τους. Η πολυφωνία σε μια δημοκρατία είναι κέρδος».