Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πελώνη: Η κυβέρνηση δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων

Πελώνη: Η κυβέρνηση δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων

«Η κυβέρνηση δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων», είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Δυστυχώς η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, οδήγησε την επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί την αναστολή για μία εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές. Δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Απρίλιο», είπε εν συνεχεία.

Αναφερόμενη στα self test υπογράμμισε πως «είναι προφανές πως μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μη νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει να συνωστίζεται».

Σε σχέση με πληροφορίες ιστοσελίδας πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ουδέποτε γνωμοδότησε για άνοιγμα του λιανεμπορίου σχολίασε: «Δεν ξέρω από που έχετε τις πληροφορίες. Η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα με τους όρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια που όλη ξέρουμε».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη σημείωσε: «Δίνουμε τώρα  τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου.  Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας  60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα». 

«Αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000. Στο μεταξύ, έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα  από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας», συμπλήρωσε. 

Δείτε εδώ:

Για τη Λιβύη είπε: «Είναι σημαντικό για τη Λιβύη σε αυτή τη νέα αρχή να απαλλαγή από βαρίδια που την τραβούν κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα αλλά και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει τη βούλησή της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σε ερώτηση αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του Τουρκολιβυκού συμφώνου σημείωσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις όπως κάνει πάντα στους συνομιλητές του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα Self test τόνισε πως θα είναι διαθέσιμα Τετάρτη και Πέμπτη στα φαρμακεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη και Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.