Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πελώνη: Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία (LIVE)

Πελώνη: Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία - Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται μία στάση αργής αλλά σταθερής αποκλιμάκωσης που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στο δείκτη αναπαραγωγής του ιού», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς. Η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.

«Αξιοποιούμε όλα τα όπλα όπως τον εμβολιασμό και τα self test. Από σήμερα διατίθενται δωρεάν σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για όσους είναι υποχρεωτική με την επίδειξη ΑΜΚΑ», συμπλήρωσε.

«Από Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και οι ηλικίες 55-59. Από το Σάββατο οι 50-54 ετών», σημείωσε.

«Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία και θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις», σημείωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Δείτε εδώ:

Στη συνέχεια τόνισε πως είναι ανεπιτυχής η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει τα μέλη της επιτροπής ως χειραγωγούμενα. «Προσβάλει τους επιστήμονες και προσβάλει και την πραγματικότητα», τόνισε.

Για τα κορωνο-πάρτι και το πρόωρο άνοιγμα της Εστίασης: «Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε ενόψει Πάσχα και πολύ περισσότερο ενόψει καλοκαιριού. Υπάρχει μία εύλογη κόπωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή. Θέλω να πω ότι η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση, μια παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού και ακόμη και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι που μπορεί να επιδιώκουν επεισόδια ή μία σύγκρουση με την Αστυνομία. Κάνουμε έκκληση για κοινωνική ευθύνη όλων».

Για τη λειτουργία των ιερών ναών τόνισε πως οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για μετακινήσεις τουριστών στην Ελλάδα αλλά όχι πολιτών με τους ίδιους όρους σημείωσε: «Είναι πιλοτικό άνοιγμα, δεν αφορά μετακινήσεις εντός της χώρας, αλλά συγκεκριμένα αεροδρόμια, απευθείας μετακινήσεις. Υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους πολίτες».

Για ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών τόνισε: «Δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής δεν θα βοηθούσε τους επιστήμονες να εκφραστούν ελεύθερα» και συμπλήρωσε πως «θα πολιτικοποιούσε μία αμιγώς επιστημονική συζήτηση».

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε: «H κυβέρνηση αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει συνεργασία με γείτονες της χώρας. Κινείται με εθνική αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα. Το απέδειξε τόσο με τη σθεναρή στάση στον Έβρο όσο και με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. (…) Η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και επιδιώκει την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μίας θετικής ατζέντας».