Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Προς παράταση ενός μήνα τα μέτρα - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: Προς παράταση ενός μήνα τα μέτρα - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Στο τραπέζι και εναλλακτικά σενάρια αυστηροποίησης των υφιστάµενων µέτρων, προκειµένου να διατηρηθεί ο ρυθµός εξάπλωσης του ιού σε ανεκτά για το ΕΣΥ επίπεδα

«Δεν έχουμε αποφύγει ακόµη τον κίνδυνο, πρέπει πάση θυσία να µην ακολουθήσουµε το παράδειγµα της Ιταλίας». Η εν λόγω αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, την περασµένη Τρίτη, του πρώτου στην εποχή της Μεταπολίτευσης που έγινε µέσω τηλεδιάσκεψης, συµπυκνώνει τις σκέψεις του ενδεχομένως για παράταση των νέων μέτρων. Μείζων στόχος δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθόσον πλησιάζουµε προς το καλοκαίρι, όταν και θα ανέβει η θερµοκρασία, προκειµένου να κερδηθεί πολύτιµος χρόνος ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω το ΕΣΥ για να αντέξει, αφού αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις.

Μολονότι η χώρα µας φαίνεται να έλαβε εγκαίρως δραστικά µέτρα -στα µεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η Ελλάδα συχνά αναφέρεται ως παράδειγµα προς µίµηση-, αυτό από µόνο του δεν εγγυάται πως η χώρα µας δεν θα βιώσει… σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας, όπως επισηµαίνουν προς την κυβέρνηση οι αρµόδιοι ιατροί. Εξ ου και ο πρωθυπουργός στις συχνές πλέον εµφανίσεις του στα ΜΜΕ επαναλαµβάνει πως προέχει η αυστηρή τήρηση των περιορισµών που έχουν επιβληθεί, και δη αυτός του περιορισµού της κυκλοφορίας.

Άπαντες συµφωνούν πως το επόµενο 10ήµερο χονδρικά αναµένεται καθοριστικό για την πορεία µετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί, µεταξύ άλλων, το τρέχον Σαββατοκύριακο αναµένεται να γίνει η συνολική αποτίµηση της αναστολής της λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των χώρων εστίασης (µπαρ, καφέ, εστιατόρια), ενώ το προσεχές διάστηµα πρόκειται να υπάρξει µια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα µέτρα περιορισµού της κυκλοφορίας. Επίσης, κρίσιµο µέγεθος για τους ειδικούς είναι και ο αριθµός των διασωληνωµένων. Βάσει, δε, των µοντέλων που επεξεργάζεται η οµάδα λοιµωξιολόγων, θα ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σηµάδι για τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού εάν έως χθες, Σάββατο, ο συνολικός αριθµός των νοσηλευοµένων σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε τους 100, κάτι που, σύµφωνα µε την εικόνα το απόγευµα της Παρασκευής, ήταν κάτι παραπάνω από πιθανό.

Η παράταση των μέτρων
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές και µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει για ακόµη τέσσερις εβδοµάδες, ήτοι έως τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου, τους επιβληθέντες περιορισµούς στην κυκλοφορία, επιχειρώντας έτσι να διατηρήσει τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού σε ανεκτά για το ΕΣΥ επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πάντα στο τραπέζι και εναλλακτικά σενάρια αυστηροποίησης των υφιστάµενων περιορισµών, όπως η περαιτέρω αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας, η µείωση των δραστηριοτήτων ή η καθιέρωση συγκεκριµένου ωραρίου κατά το οποίο ορισµένες ηλικιακές οµάδες, ιδίως οι ηλικιωµένοι και ως εκ τούτου πιο ευάλωτοι, θα µπορούν να µετακινούνται για συγκεκριµένους λόγους, ωστόσο η ενεργοποίησή τους ή µη θα εξαρτηθεί από την αποτελεσµατικότητα των παρεµβάσεων που ήδη εφαρµόζονται.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι ακόµη ένας κρίσιµος πυλώνας στη µάχη κατά του κορωνοϊού. 

Την αποστολή 11 τόνων πολύτιµου υγειονοµικού υλικού από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ακολουθεί τα επόµενα 24ωρα νέα αποστολή από την Κίνα µε σχεδόν 4 εκατοµµύρια µάσκες, γάντια και λοιπά αναλώσιµα. Κρίσιµη είναι και η βοήθεια από την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς οι δωρεές σε αναπνευστήρες και µόνιτορ συµβάλλουν καθοριστικά ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές οι ΜΕΘ.

Όπως και στη χώρα μας, και στις ΗΠΑ και στο Ηνωµένο Βασίλειο τα µαντάτα γύρω από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας είναι αποκαρδιωτικά -η απώλεια θέσεων εργασίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ανέρχεται σε 3 εκατοµµύρια και στη Μ. Βρετανία στις 200.000 µόνο στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας- στην Αθήνα το δίχτυ προστασίας, που απλώθηκε, καλύπτει600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατ. µισθωτούς και 550.000 ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Το Μέγαρο Μαξίµου τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση επαναξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν και επιπρόσθετα µέτρα.