Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν επιβιώνει κανείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ

Δεν επιβιώνει κανείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ

 

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΥ ΣΤΟ KOTNRA

 

Κόλαφος για τον Κ. Μητσοτάκη η αποκάλυψη του διευθυντή της εντατικής του νοσοκομείου "Παπανικολάου"

 Από την συνέντευξη του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA και τον Γιώργο Μελιγγώνη

ΜΕ κατηγορηματικό τρόπο οι επιστήμονες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή διαψεύδουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι δεν συνιστά κίνδυνο η διασωλήνωση ασθενών με κορωνοϊό εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

 Την απάντηση στον πρωθυπουργό έδωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής πανδημίας. Ο Νίκος Καπραβέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA και τον Γιώργο Μελιγγώνη είπε: «Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνο είναι υποβαθμισμένη αλλά είναι και επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως. Γι’ αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι προσωρινή λύση, διαρκεί ένα με δύο 24ωρα και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να απορροφήσουμε τους ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Η αποκάλυψη του Νίκου Καπραβέλου είναι συγκλονιστική και γι’ αυτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους επτακόσιους οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και τη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες για όσους ασθενείς πεθαίνουν, γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στις ΜΕΘ.

 Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Καπραβέλος: "Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες" επισήμανε, ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Μελιγγώνη αν υπάρχει χρονικό όριο να χάσει την μάχη με την ζωή ο ασθενής απάντησε "από την πρώτη ώρα κ. Μελιγγώνη, διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας" και κατέληξε "εάν τους αφήναμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το Υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές."

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο προστασίας ενώ με την μετάλλαξη δέλτα κατά το 4ο τέταρτο έχει αυξηθεί η θνητότητα, λόγω της μεταδοτικότητας αλλά και γιατί λόγω της παραπληροφόρησης πολλοί ασθενείς επισκέπτονται καθυστερημένα τα νοσοκομεία.

 Επίσης ανέφερε το χαρακτηριστικό περιστατικό που κόρη ασθενούς που φοβόταν να κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του είπε "και τι δεν θα ΄δινα, ολόκληρη την περιουσία μας να γυρίσω το χρόνο πίσω για να κάνει η μητέρα μου το εμβόλιο". Ως προς τα μέτρα, ζήτησε πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που όπως υπενθύμισε έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, τα οποία θα εφαρμοστούν στα σχολεία ακόμη και στα super market.

Ως προς τις έγκυες, με αφορμή την Παρθένα Κουτμερίδου που έχασε την ζωής επειδή φοβήθηκε να εμβολιαστεί λόγω εγκυμοσύνης ο κ. Καπραβέλος είπε ότι "από την στιγμή που έχουν δημοσιευτεί εδώ και μήνες τα αποτελέσματα, ότι (το εμβόλιο) δεν επηρεάζει, ούτε το έμβρυο επηρεάζει, ούτε την γυναικά, αλλά την προστατεύει και ειδικά στο 3ο μήνα της κύησης που είναι πολύ ευάλωτες οι γυναίκες".

 Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Καπραβέλου

Γ.Μ Θα μου πείτε τώρα, ότι σας κάνω αυτονόητες ερωτήσεις, αλλά είναι υποβαθμισμένη η ποιότητα νοσηλείας κάποιου ο οποίος είναι διασωληνομένος – κάπου οπουδήποτε- για να μην το παίζω και εγώ εντατικολόγος, οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ΜΕΘ που πρέπει να είναι ;

 Ν.Κ κ. Μελιγγώνη δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνο είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως. Για αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι μια προσωρινή λύση, κρατά 1-2 εικοσιτετράωρα, και προς Θεού, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τον απορροφήσουμε στις ΜΕΘ. Η διασωλήνωση και ο μηχανικός εξαερισμός είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Η διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

Γ.Μ υπάρχει χρονικό όριο ωρών από αυτά που καταλαβαίνω που μας λέτε που αρχίζει και χάνει τις πιθανότητες να κερδίσει τη μάχη ο ασθενής..

 Ν.Κ Από την πρώτη ώρα κ. Μελιγγώνη. Γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Είναι επαναλαμβάνω μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία προστασίας της ανθρώπινης ζωής, είναι όμως μια λύση ανάγκης, δεν θέλω να επεκταθώ περεταίρω διότι καταλαβαίνω ότι όλοι μου οι συνάδελφοι δίδουν τον αγώνα πραγματικά της ζωής τους, νυχθημερόν, να υπερασπίσουν και αυτούς τους συμπολίτες μας, κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε ο χρόνος παραμονής εκτός ΜΕΘ, να είναι ο λιγότερο δυνατός χρόνος.

Γ.Μ Τώρα το Παπανικολάου είναι ένα από τα νοσοκομεία που πιέζονται και επειδή εσείς είστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή και ιδίως στις ΜΕΘ, όλα αυτά που λέμε τώρα, τεκμαίρονται με κάποια ποσοστά, πχ θέλω να πω πχ ότι μπορεί να πει κανείς ότι το ποσοστό στις ΜΕΘ είναι περίπου 50% και εκτός ΜΕΘ πχ είναι 80%, υπάρχουν τέτοια..

 Ν.Κ Δεν υπάρχει επαναλαμβάνω θνητότητα μετρήσιμη, γιατί δεν αφήνουμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Αν τους αφήναμε, επαναλαμβάνω, δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση, είναι ένας αγώνας που δίνει το υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές, ακόμα και στο διάδρομο, που βλέπετε αυτές τις εικόνες τις τριτοκοσμικές, και στην Ιταλία τις είδαμε, και σε άλλες χώρες του κόσμου τις είδαμε, είναι προσωρινές λύσεις λόγω της σφοδρότητας της πανδημίας, και της μεγάλης εισόδου ασθενών με βαρύτατες καταστάσεις στα νοσοκομεία. Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω για μία ακόμη φορά, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να μείνουν στην άκρη. Αυτή την στιγμή, 700 περίπου ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, κάθε μέρα θρηνούμε πάνω από 80-90 συνανθρώπους μας, πρέπει όλοι να καταλάβουν προς Θεού, ότι το μέσο που διαθέτουμε είναι το εμβόλιο, μην το συσκοτίζουν με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το εμβόλιο είναι αυτό που προστατεύει, που θα μας σώσει, προς Θεού. Μην το συσκοτίζουν με τις αντιπαραθέσεις τους, κάνουν πολύ κακό και συμβάλλουν κάκιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γ.Μ Τώρα εδώ που έχουμε φτάσει να μετράμε, 100 ή περίπου 100 θανάτους την μέρα, επειδή επαναλαμβάνω το Παπανικολάου είναι ένα από τα πολύ πιεσμένα νοσοκομεία, και επειδή η Θεσσαλονίκη είναι για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της νοσηρότητας ως προς την πανδημία, πως είναι η καθημερινότητά σας στην εντατική κ Καπραβέλο , πόσους ασθενείς ξυπνάτε και τους στέλνετε σε απλά δωμάτια για να πάρουν εξιτήριο, και πόσους ασθενείς χάνετε ας πούμε τη μέρα?

 Ν.Κ κ. Μελιγγώνη η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει εκτοξευτεί στο 4ο αυτό κύμα είναι ένα κύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μιλάμε από το καλοκαίρι κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, είναι μια πανδημία, είναι ένα στέλεχος πάρα πολύ μεταδοτικό, ο κύκλος θανάτου είναι πολύ μικρός, δηλαδή μολύνει πολύ πιο γρήγορα, φέρνει τον ασθενή πιο κοντά..

Γ.Μ κύκλο θανάτου εννοείτε από το σημείο που κάποιος διαγιγνώσκεται θετικός, ως το σημείο που καταλήγει ..

 Ν.Κ ακριβώς, ακριβώς.. αυτός που μολύνεται, μολύνεται ταχύτερα, είναι ένα στέλεχος που έχει μεγάλη ικανότητα διασποράς, μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, περισσότεροι νοσούν, περισσότεροι χτυπούν την πόρτα του νοσοκομείου και πολύ περισσότεροι δυστυχώς καταλήγουν σε ΜΕΘ με πολύ μεγάλο ποσοστό θνητότητας. Δυστυχώς σε αυτό το 4ο κύμα κ. Μελιγγώνη αργούν να έρθουν.

Εκτός το γεγονός ότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το στέλεχος, αυτή η μετάλλαξη, έρχονται και πάρα πολύ αργά στο νοσοκομείο, πραγματικά είναι θύματα παραπληροφόρησης και δυσκολευόμαστε στο 4ο αυτό κύμα, η θνητότητα είναι πολύ υψηλή δηλαδή στο 50-60% των ασθενών μέσα σε μια οργανωμένη ΜΕΘ χάνει δυστυχώς τη ζωή του. Άρα επομένως για μία ακόμη φορά κάνουμε έκκληση εμείς της εντατικής της πρώτης γραμμής που δεν έχουμε μάθει να θρηνούμε θύματα, ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επιτέλους το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας που είναι αποτελεσματικό στην προστασία ζωής που είναι το εμβόλιο.