Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
420.000 αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές

420.000 αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές

Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστικός παράγοντας και οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, που οι δημοσκόποι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις τους
 

ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ είκοσι χιλιάδες αναποφάσιστοι καθορίζουν το αποτέλεσμα της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι που έχουν επιστρατευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα και δίνουν τη μάχη των εκλογών.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πρωτοφανές με δεδομένο ότι βρισκόμαστε τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του ’15 οι οποίοι έχουν για διάφορους λόγους αποστασιοποιηθεί.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσοι από αυτούς θα αποφασίσουν να πάνε στην κάλπη. Πάντως η συμμετοχή τους θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στο αποτέλεσμα.

Στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και επιχειρούν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν επικοινωνιακά την κρίσιμη αυτή μάζα των ψηφοφόρων.

Στο μεταξύ ο εκλογικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκατοντάδες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους.

Με τηλεοπτικά σποτ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα της θετικής ψήφου. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας και είναι αντίθετη στις πολιτικές των μνημονίων. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τους ψηφοφόρους που προσέρχονται για πρώτη φορά στην κάλπη.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ προνομιακές είναι οι σχέσεις που διατηρεί το κυβερνών κόμμα με τη μεγάλη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Νέα Δημοκρατία μετά τις άστοχες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις της και έχει χάσει την επιρροή της στους δημοσίους υπαλλήλους.

Προνομιακή σχέση με το κυβερνών κόμμα έχουν διαμορφώσει οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί των ταξί.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα χιλιάδες ταξί έχουν γίνει εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού έχει περάσει σε ολόκληρο τον κλάδο το μήνυμα ότι η επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία θα σημάνει και την επάνοδο της UBER με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επίσης ότι έχει μεγάλη διείσδυση στους μετανάστες που έχουν αποκτήσει ψήφο, αλλά και στους Ρομά.

Πάντως συνεχίζει να είναι προβληματική περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ η Μακεδονία εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι απώλειες θα είναι περιορισμένες.

Τα τελευταία 24ωρα οι δύο μονομάχοι επιχειρούν με τηλεοπτικά σποτ με καταιγισμό μηνυμάτων στα κινητά και με την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών να αυξήσουν τη συσπείρωση.

Στην κατεύθυνση αυτή θέτουν πλέον ευθέως τα διλήμματα των εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο των κοινωνικών παροχών.

Στη Νέα Δημοκρατία ανεβάζουν τους τόνους προεξοφλώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές δρομολογούν εξελίξεις και δεν αποκλείεται στις αρχές Ιουνίου να στηθούν εκ νέου κάλπες για εθνικές εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά το πολιτικό σκηνικό.