Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γλυτώνει η χώρα από τους τοκογλύφους του ΔΝΤ

Γλυτώνει η χώρα από τους τοκογλύφους του ΔΝΤ

Η Ελλάδα εξοφλεί τα δάνεια και τους στέλνει από εκεί που ήρθαν… Που μας είχαν κουβαλήσει ο Γιωργάκης και η Ν.Δ.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη των μνημονίων, διώχνει τώρα και τους τοκογλύφους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που για οκτώ ολόκληρα χρόνια τσάκισαν στην κυριολεξία τον λαό και κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την οικονομία.

Η κυβέρνηση με μία κίνηση στρατηγικής σημασίας εξοφλεί πρόωρα τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, που αποτελεί πλέον εφιαλτικό παρελθόν.

Τους τοκογλύφους του ΔΝΤ κουβάλησε στην Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα, στην εναγώνια προσπάθεια του να διασωθεί μέσα από ένα καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης και υποταγής στη λεγόμενη τρόικα.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν συνειδητή επιλογή και προαποφασισμένη από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως όχημα και από τη Νέα Δημοκρατία που προσχώρησε στο δόγμα της υποταγής και μέσα από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υλοποίησε τη μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Το πείραμα του ΔΝΤ είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της οικονομίας, τη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, την εκτίναξη της ανεργίας και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

Οι συνταγές του ΔΝΤ είναι εμφανείς και σήμερα στην οικονομία αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια γιατί δεν μπόρεσαν να αντέξουν στον εφιάλτη των μνημονίων.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει οριστικά με τους τοκογλύφους του ΔΝΤ εξοφλώντας τα δάνεια πριν τη λήξη τους, σηματοδοτεί μία νέα πορεία για τον λαό και το έθνος.

Η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα που κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έπιασαν τόπο.

Βέβαια το παλιό πολιτικό σύστημα που επιδιώκει την παλινόρθωση του μπορεί να βάλει σε κίνδυνο αυτά που κατάκτησε με αίμα ο ελληνικός λαός.

Γιατί τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΙΝΑΛ επιμένουν σε συνταγές του ΔΝΤ και επιδιώκουν την επιτήρηση της χώρας από τους δανειστές.

---------------------------------------------------

Τί είπαν Τσακαλώτος - Χάγκαρντ

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει σύντομα το επίσημο αίτημα στον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε σε Ελληνες δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η Κριστίν Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση. «Το ΔΝΤ θεωρεί», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με το ΑΠΕ, «ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%.

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο ΔΝΤ, τον ΕSM και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, για παράδειγμα από το γερμανικό, για αυτό το βήμα.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γιατί ο ESM, όπως και το ΔΝΤ, είναι σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή». Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον ESM πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς να δοθεί προτεραιότητα στα δάνεια του ESM.

Οι αντιδράσεις

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του αυτή την απόφαση.

Το αφορολόγητο

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, στην περσινή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξος πως και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου.

Ομως, ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η προσπάθεια μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης.

Αποφασίστηκε να καταρτιστεί ειδική μελέτη με απώτερο στόχο να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων που εφαρμόζονται για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ρίξει ειδικό βάρος στις λύσεις που παράγουν τα πιο δραστικά αποτελέσματα. Η μελέτη θα εξετάσει υπό αυτό το πρίσμα την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, το εγγυοδοτικό σχήμα που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση και το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η Eurobank για τη μείωση των δικών της μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διέψευσε πληροφορίες ότι του προτάθηκε να αναλάβει θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου και συμπλήρωσε ότι είχε γίνει μια συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.