Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέγαρο Μαξίμου

Η αξιολόγηση κλείνει, οι πονοκέφαλοι δεν τελειώνουν

Μετά και τη νομοθέτηση του λογαριασμού των 5,4δις ευρώ από τους "153" , η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση και στρέφει την προσοχή της στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται να ανοίξει το θέμα του χρέους.

Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι για το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν τέλος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας ήρθε το αντάρτικο από τη Βασιλική Κατριβάνου. Καταψηφίζοντας τα άρθρα για τον "κόφτη" και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η κ. Κατριβάνου έκανε πράξη τις κατά καιρούς απειλές της.

Η ηγεσία του Μαξίμου, δέχτηκε την παραίτηση Κατριβάνου και όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές "το βασικό είναι πως πέρασε το νομοσχέδιο". 

Χωρίς καθαρή λύση για το χρέος

Οι Ευρωπαίοι πάντως, είναι έτοιμοι να ανάψουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.Ο πρωθυπουργός, έδωσε το στίγμα διαμηνύοντας από το βήμα της Βουλής ότι "αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο, κανείς δεν δείχνει να πιστεύει πως θα μπορούσαν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους. "Περιμένουμε κάτι καλό για το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο σκέλος" έλεγε κυβερνητικός παράγοντας με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης για να προσθέσει πως "το μακροπρόθεσμο θα πάει μετά τις γερμανικές εκλογές".

Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής (ηγετών) του G7 θα γίνει στις 25-26 Μαΐου. Αναλόγως του αποτελέσματος λοιπόν, του EWG και του αυριανού eurogroup, αναμένεται στο περιθώριο της θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Τσίπρας στην Κωνσταντινούπολη

Με το μυαλό στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου σήμερα να πάρει μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Στο τετ α τετ που θα έχει το απόγευμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ.Ερντογάν, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών (στον απόηχο των συνεχόμενων Τουρκικών παραβιάσεων), το Κυπριακό, αλλά και οι προσφυγικές ροές και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τέλος, στο στρογγυλό πάνελ που θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσά τους να αναμένεται με ενδιαφέρον.