Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση ρίχνεται στην κοινοβουλευτική «μάχη»

Η κυβέρνηση ρίχνεται στην κοινοβουλευτική «μάχη»

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ                                                                                                                                                                                                                                            

Κορυφώνεται η διαδικασία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το Σάββατο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, με σκοπό το απόγευμα της Κυριακής να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Από το κυβερνητικό επιτελείο σχολιάζουν ότι βρίσκονται «στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών» ενόψει του Eurogroup και προϊδεάζουν ότι το επόμενο 48ωρο οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν στα ύψη και το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει… κόκκινο.

Το βλέμμα του πρωθυπουργού πάντως είναι στραμμένο στην έκβαση της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη με το στενό του περιβάλλον να εξηγεί πως: «εμείς ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε».

Εν αναμονή του «ναι» από τους 153 στο πολυνομοσχέδιο, το Μαξίμου δίνει το στίγμα. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που κυριαρχεί στους κόλπους της κυβέρνησης ότι «υπάρχουν φόροι και δυσκολίες που είναι κομμάτι της συμφωνίας».

Ωστόσο, στέκονται στο ότι πρόκειται για τον τελευταίο κάβο προκειμένου να φύγει ένα τεράστιο βάρος που κουβαλούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλούς μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές περιμένουν την αυριανή ψηφοφορία σαν λύτρωση, με αρκετούς εξ’ αυτών να παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η αντιμετώπιση που είχαν στις περιφέρειές τους δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.

Το βλέμμα στην ‘επόμενη μέρα’

Με δεδομένο τέλος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα βγει λευκός καπνός το βράδυ της 24ης Μαίου, η κυβέρνηση δίνει το στίγμα και για την επόμενη μέρα. Ο σχεδιασμός, περιλαμβάνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Είμαστε κοντά σε αρκετά καλή λύση για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας τι διακυβεύεται στις 24 Μαΐου, για να καταλήξει ότι η επίτευξη καλής συμφωνίας στο Eurogroup θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από υφεσιακά μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Αποκαθιστώντας την αλήθεια παραδέχθηκε ότι σαφώς υπάρχουν άδικα και υφεσιακά μέτρα, αλλά και ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης», όπως και οι διατάξεις για την ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν αποτελούν φυσικά επιθυμία της κυβέρνησης, αλλά λύσεις που αναγκάστηκε να ακολουθήσει υπό την πίεση των δανειστών, λόγω της συγκυρίας αλλά και του πρότερου βίου της χώρας.

Δεν μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εκπλήσσονται γιατί οι εταίροι επιμένουν τόσο στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της φορολογικής πολιτικής και τη συλλογή των εσόδων, όταν επί 50 χρόνια που τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία ο υπουργός Οικονομικών έδινε εντολές για τον ποιον θα πιάσουν και ποιον δεν θα πειράξουν οι Αρχές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές, όμως δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα. Δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε την αλήθεια στον λαό».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, στη συζήτηση κατ' άρθρον του πολυνομοσχεδίου από τις συναρμόδιες επιτροπές, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΝΔ για πολιτική σαμποτάζ και απουσία κάθε εναλλακτικής πρότασης. «Με αυτό το μείγμα νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού, με στοιχεία χουλιγκανισμού, δεν τιμάτε τις παραδόσεις του χώρου σας. Έχετε, όμως, υποστηρικτές τα ΜΜΕ με τις σχέσεις και τη διαπλοκή που κάνουν τη νύχτα μέρα» σημείωσε.