Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκος Νικολόπουλος

Νικολόπουλος: Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων…

«Ο Τραπεζικός δανεισμός είναι η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) για τούτο άλλωστε και στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έχει θεσπιστεί ένας μοναδικός συντελεστής 0,7619 για τον πιστωτικό κίνδυνο, έχοντας στόχο να προωθήσει την τραπεζική πίστωση».

Αυτά τόνισε σε πρωινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος και στη συνέχεια είπε:

«Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, ένοιωσε για τα καλά τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου αφού από το 2008 – οπότε και οι επιχειρήσεις έφταναν τις 858.685 - μέχρι το 2015 έχουν εξαφανιστεί 244.712 επιχειρήσεις και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 842.670 άτομα»

Επίσης είπε χαρακτηριστικά ότι «επειδή σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 26,6% και η απασχόληση κατά 29,3%, ενώ το πλήγμα στις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μικρές και επειδή το σύστημα φορολόγησης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα αυτοχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αφού η μνημονιακή φορομπηχτική πολιτική διέλυσε κυριολεκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αλλά και όσες κατάφεραν τελικά να γλυτώσουν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα φέσια στην αγορά και  τις ακάλυπτες επιταγές.

Για τούτο έφερα το θέμα στη Βουλή προκειμένου οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης να έρθουν και να ακούσουν τις προτάσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος καθώς επίσης και να απαντήσουν στα αγωνιώδη ερωτήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών καθώς και να παρουσιάσουν τα μέτρα πολιτικής με τα οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική δανειοδότηση».

Ο Νίκος Νικολόπουλος τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχουν εργαλεία όπως η χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η τιτλοποίηση που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της δανειοδοτικής τους ικανότητας καθώς επίσης η Κυβέρνηση οφείλει να αφαιρέσει κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού  οι τράπεζες απέκτησαν αυξημένη ρευστότητα τουλάχιστον 18 δις ευρώ για το επόμενο διάστημα λόγω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF που διακρατούσαν.

Ακολουθεί η κατατεθείσα σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης με Α.Π. 5291/ 10.05.2016

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Θέμα: «Μνημονιακή πολιτική και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια μνημονίου και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνουν αυτό που νοιώθει καθημερινά στο πετσί του ο Ελληνικός λαός. Τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.

Σε μια χώρα η οποία λόγω μνημονίου έχασε το 25% του ΑΕΠ της και σε απόλυτους αριθμούς πάνω κατά 47 δις ευρώ (Έθνος της Κυριακής 24/4/2016 σελ. 24) η ερημοποίηση της οικονομίας είναι πλέον μια σκληρή πραγματικότητα. Παρότι ο συνολικός λογαριασμός σε σχέση με περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή φόρων ξεπερνά τα 63 δις ευρώ, εντούτοις το δημόσιο χρέος  από 123% του ΑΕΠ που ήταν πριν το μνημόνιο θα  σκαρφαλώσει το 2016 στο 201% του ΑΕΠ!!!  Και όμως η τρόικα συνεχίζει το γνωστό business as usual

Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας ένοιωσε για τα καλά τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου αφού από το 2008 – οπότε και οι επιχειρήσεις έφταναν τις 858.685 - μέχρι το 2015 έχουν εξαφανιστεί 244.712 επιχειρήσεις και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 842.670 άτομα (Kathimerini English Edition 25/4/2016).  Μάλιστα σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 26,6% και η απασχόληση κατά 29,3%, ενώ το πλήγμα στις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μικρές.

Καθώς λοιπόν το σύστημα φορολόγησης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα αυτοχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η μνημονιακή φορομπηχτική πολιτική διέλυσε κυριολεκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες κατάφεραν τελικά να γλυτώσουν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα φέσια στην αγορά και  τις ακάλυπτες επιταγές.

Όπως  αναφέρει και σχετική έρευνα του ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕ του Φεβρουαρίου 2016 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δις ευρώ, εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις είχαν ανοίγματα 20 δις ευρώ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η τρόικα  επιβάλλει πλέον άμεσα την πώληση των «κόκκινων» δανείων (non-performing loans) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιθετικά funds με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν πλέον με διάλυση και εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., δημιουργούν το 55% του συνολικού ΑΕΠ  της και απασχολούν 75 εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες έχουν φτωχοποιηθεί από τα μνημόνια, όπως η Ελλάδα, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους έχει μειωθεί αισθητά.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε από τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στις 13/4/2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, «η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό. Μάλιστα στην Έκθεση για τη δράση της ΕΚΤ το 2014 την οποία παρουσίασε ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια του Σώματος την 1η Φεβρουαρίου 2016 επισημαίνεται με νόημα ότι παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτόν των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης.

Για την ενίσχυση του δανεισμού αυτού και δεδομένου ότι η τραπεζική δανειοδότηση είναι η σημαντικότερη εξωτερική πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει εισαχθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ειδικότερα στον Κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ένας συντελεστής μείωσης κεφαλαίου - ο λεγόμενος συντελεστής υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SF) -για τα δάνεια προς αυτές. Σύμφωνα με το άρθρο 501 του Κανονισμού περί κεφαλαιακών απαιτήσεων, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για πιστωτικό κίνδυνο από ανοίγματα έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή 0,7619 ο οποίος έχει σαν στόχο να προωθήσει την τραπεζική πίστωση προς τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας μηχανισμός στήριξης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 

Επειδή, στην Ελλάδα αντίθετα οι τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιτείνοντας το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

Επειδή, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, μόνο το 18% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνει αίτηση για δάνειο, ενώ το 38% αυτών ανέφερε - σε σχετική έρευνα - την παρουσία αυξημένων δυσκολιών στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που χαρακτηρίζει περισσότερο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από τα μέτρα της μερκελικής λιτότητας παρά τις χώρες που αποτελούν τον "πυρήνα" της Ευρωζώνης.

Επειδή, καθώς όμως οι τράπεζες απέκτησαν αυξημένη ρευστότητα τουλάχιστον 18 δις ευρώ για το επόμενο διάστημα λόγω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF που διακρατούσαν, είναι προφανές ότι θα πρέπει να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας αυτής στην πραγματική οικονομία και να ενισχύσουν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επειδή,  όπως επισημαίνει ο ίδιος ο ευρωβουλευτής «μάλιστα αν αξιοποιήσουν και τον συντελεστή υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SF) τότε θα ήταν εφικτό παρά τον μνημονιακό χειμώνα και τη φοροκαταιγίδα του τρίτου μνημονίου να δοθεί έστω μια μικρή ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ανασυγκροτηθούν παραγωγικά, να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές τους και να ανασάνουν».

Επειδή, επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί  ότι η δανειοδότηση και η ανάληψη κινδύνου αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τραπεζών και επομένως θα πρέπει να αρθεί κάθε εμπόδιο στην δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επειδή, παράλληλα, η χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η τιτλοποίηση θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της δανειοδοτικής τους ικανότητας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε:

  1. Πως μπορεί να υπάρξει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο εφαρμόζεται η σκληρή λιτότητα και η νέα φοροκαταιγίδα που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
  2. Θα αρθεί κάθε εμπόδιο στην δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού  οι τράπεζες απέκτησαν αυξημένη ρευστότητα τουλάχιστον 18 δις ευρώ για το επόμενο διάστημα λόγω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF που διακρατούσαν ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος