Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τσίπρας ενισχύει τις συμμαχίες με το βλέμμα στην αξιολόγηση

Ο Τσίπρας ενισχύει τις συμμαχίες με το βλέμμα στην αξιολόγηση

ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Την προσοχή τους στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους στρέφουν στην κυβέρνηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα από το κρίσιμο Eurogroup της 24 Μαΐου.

Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο δίνουν μια «αθόρυβη μάχη» για το θετικό φινάλε των συνομιλιών, προσβλέποντας στην εκταμίευση της δόσης που θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα του χρέους, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μιλούν με σαφήνεια για την πρόταση της Αθήνας. Αντιθέτως, χαρακτηρίζουν «φιλόδοξη» την πρόταση του ΔΝΤ και με δεδομένο ότι Ευρωπαίοι στυλώνουν τα πόδια, παρακολουθούν προς ώρας τις εξελίξεις.

ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, κινεί τα νήματα και δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο το πρωί, αναχωρεί για την Ιταλική πρωτεύουσα. Ένα ταξίδι το οποίο θα πραγματοποιήσει, αυθημερόν, με δεδομένο ότι το Σάββατο ξεκινά η κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  Υπενθυμίζεται ότι η στάση Ολάντ και Γκάμπριελ στο θέμα του χρέους, έχει καταγραφεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον στα «συν». Το 2017 άλλωστε είναι χρονιά εκλογών για τη Γερμανία και οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιχειρήσουν να κάνουν πιο διακριτές τις διαφορές τους από τους Χριστιανοδημοκράτες Μέρκελ-Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επενδύει για άλλη μια φορά στην άριστη πια συνεργασία του με την ευρωσοσιαλιστική οικογένεια, ενώ είναι η δεύτερη φορά (μετά το Παρίσι) που συμμετέχει σε μια τέτοια συνάντηση.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών κατά την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ το λόγο έλαβαν ακόμα ο Δημήτρης Τσιρώνης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να πιάσει τους στόχους που τίθενται ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Ακόμα πάντως και αν ενεργοποιηθεί, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι απαραίτητο να γίνει από μία ή δύο κατευθύνσεις, δηλαδή από την μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά από ένα μεγάλο εύρος κωδικών του προϋπολογισμού.

Το Προεδρικό Διάταγμα που θα χρειαστεί, εξάλλου, μπορεί να μην προβλέπει οριζόντιες μειώσεις, αλλά άλλες από συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ στον ένα μήνα που μεσολαβεί, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και να αντιμετωπίσει έτσι το δημοσιονομικό κενό που θα επιβάλει την ενεργοποίηση του «κόφτη». Αρκετοί όμως ήταν και οι βουλευτές που έθεσαν θέμα έμμεσων φόρων.

Ειδικότερα, όσοι εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές ζήτησαν διορθωτικές κινήσεις στο ΦΠΑ των νησιών, για να πάρουν όμως την απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα εκτιμηθεί αν μπορεί να γίνει όταν θα πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος.  Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε για τα κόκκινα δάνεια ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, που καλύπτει το 93% των δανειοληπτών, όπως φέρεται να είπε, είτε πρόκειται για στεγαστικά, επιχειρηματικά, ή μεικτά δάνεια.

Τέλος, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν ότι από την επαύριον κιόλας της ψήφισης του νομοσχεδίου, τον δρόμο για την Βουλή παίρνουν νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο καπνού, το αδήλωτο χρήμα, τις επενδύσεις, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος.