Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαξίμου: Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση

Μαξίμου: Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση

ΠΡΙΝ ΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ                                                           

Με στόχο να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ξεκίνησε η νομοτεχνική επεξεργασία και η σύνταξη του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το αθηναϊκό πρακτορείο ανέφεραν, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να προχωρήσει έπειτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου. Ειδικότερα, η εκταμίευση της δόσης χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Ωστόσο, τόνιζαν ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.