Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον δρόμο του Νοέμβρη – 48 χρόνια μετά

Στον δρόμο του Νοέμβρη – 48 χρόνια μετά

Tου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΛΑΧΑΚΗ για την κυριακάτικη Kontranews

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση των νέων στο Πολυτεχνείο. 48 χρόνια από μια εμβληματική πράξη αντίστασης απέναντι στο φασισμό και τον αυταρχισμό, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα των αγώνων του λαού μας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Μια πράξη που ένωσε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζομένους, κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη κάτω από ένα κοινό στόχο, των αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» συμπύκνωνε απόλυτα τα αιτήματα της εποχής και αποτελεί το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Ένα μήνυμα που γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα, την περίοδο που την διακυβέρνηση της χώρας ασκεί η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση σκληρά νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά, μια κυβέρνηση με μέλη της υμνητές της χούντας.

Το σύνθημα αυτό δίνει τον τόνο και στους σημερινούς μας αγώνες. Στον αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στην διεύρυνση των ανισοτήτων και τις πολιτικές που επιβάλει η παρασιτική και κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Η φτωχοποίηση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη σήμερα με το κύμα ακρίβειας να καλπάζει και τη κυβέρνηση απλό θεατή των εξελίξεων. Και είναι ακόμα πιο έντονη όσον αφορά τους νέους ανθρώπους, καθώς η χώρα μας είναι πρώτη με διαφορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Eurofound, στο ποσοστό των νέων που έμειναν άνεργοι τον καιρό της πανδημίας. Μια συνθήκη που έρχεται να προστεθεί στο καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, την έλλειψη διεξόδου και προοπτικής που κυριαρχεί στη νέα γενιά την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική Παιδεία. Για σχολεία και πανεπιστήμια στα οποία η μόρφωση και η γνώση θα είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών.

Όπως επιθυμεί η κ. Κεραμέως, που εν μέσω πανδημίας θέσπισε και εφάρμοσε την ελάχιστη βάση εισαγωγής και στέρησε από χιλιάδες μαθητές τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα σύστημα εκπαιδευτικά αδιανόητο, που δεν προωθεί την «αριστεία» όπως ευαγγελίζεται η υπουργός, αλλά μονάχα τα συμφέροντα των φιλικών της ιδιωτικών κολεγίων. Για πανεπιστήμια ανοικτά και όχι αστυνομοκρατούμενα, με την κυβέρνηση πιστή στο ακροδεξιό της ακροατήριο, να ετοιμάζεται να βάλει την αστυνομία μέσα στα αμφιθέατρα, αναβιώνοντας πέντε δεκαετίες μετά, το σπουδαστικό της ασφάλειας. Στο διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη. Απέναντι στους νοσταλγούς του Χίτλερ, που παρά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να σηκώσουν και πάλι κεφάλι στις γειτονιές και στα σχολεία, με νέα ακροδεξιά μορφώματα, ποτίζοντας με μίσος νέους ανθρώπους.

Ενάντια στην αστυνομοκρατία και την αστυνομική αυθαιρεσία. Την στιγμή που η κυβέρνηση προσλαμβάνει συνεχώς ελλιπώς εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς, όχι για να πατάξει τη βαριά εγκληματικότητα, αλλά για να καταστείλει λαϊκές κινητοποιήσεις. Όταν η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην αυθαιρεσία ομάδων εντός της αστυνομίας και τους συγχαίρει καθώς εμφανίζονται ως αυτόκλητοι τιμωροί να γαζώνουν με σφαίρες άοπλους νέους. Στα παραπάνω αιτήματα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» έρχεται τα τελευταία δύο χρόνια να προστεθεί με έμφαση και άλλο ένα. Το αίτημα για Υγεία. Για την στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και των υγειονομικών, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που επιβάλει η πανδημία. Για πολιτικές που θα εγγυώνται την ασφάλεια και την προστασία του συνόλου της κοινωνίας. Αλλά για τον κ. Μητσοτάκη αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, προέχει η οικονομική στήριξη των φίλων, των μεγάλων εταιρειών, των ιδιωτικών κλινικών και των φιλικών ΜΜΕ. 48 χρόνια μετά λοιπόν, οφείλουμε να πορευτούμε στο δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές και αγωνίστριες, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Οι θυσίες και οι αγώνες τους, η ενότητα και η μαζικότητά τους, αποτελούν την συλλογική μας παρακαταθήκη αλλά και έμπνευση για τις δικές μας μάχες. Μάχες που πρέπει να δώσουμε όλοι και όλες μαζί, με τη νέα γενιά πρωτοπόρα και κινητήριο δύναμη.

*Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ