Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λαφαζάνης: Τι λέει το Βιβλίο του για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο

Λαφαζάνης: Τι λέει στο βιβλίο του για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο

Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτός των «πονημάτων» του Γιάνη Βαρουφάκη, ετοιμάζει βιβλίο για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ισχυριζόμενος ότι θα περιέχει «σκληρές αλήθειες που θα πονέσουν και θα ανάψουν φωτιές», όπως αναφέρει ιστοσελίδα.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Λαφαζάνη φέρνει στο φως η στήλη «Βηματοδότης», στο οποίο γίνεται λόγος για την ιστορία με το περιβόητο «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο, αλλά και στην πρόταση που φέρεται να είχε κάνει τότε, περί κατάσχεσης χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο Λαφαζάνη, όπως δημοσιεύονται από εφημερίδα:

«Όλη αυτή η ιστορία με το δήθεν ριφιφί στο Νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει. Την επινόησε ο Τσίπρας και τη διέδωσε για να με συκοφαντήσει. Η πραγματική ιστορία είναι ότι στις συζητήσεις που είχαμε για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο Τσίπρας έλεγε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει, έλεγε, η δυνατότητα, δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία.

Εάν πάμε στη δραχμή η Ελλάδα σε δύο εβδομάδες πέθανε. Σε δύο εβδομάδες, επέμενε ο Τσίπρας, δεν θα βρίσκαμε στα ΑΤΜ ούτε ένα ευρώ. Αυτά μου έλεγε ο τότε πρωθυπουργός. Και τότε εγώ πρότεινα: Να κατάσχουμε μέρος των 22 δισ. ευρώ που υπάρχουν αποθηκευμένα στο Δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε όλα δηλαδή τα υποκαταστήματα της ΤτΕ. Σαν έκτακτο μέτρο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα έφεραν στην Ελλάδα χρήματα με μεταγωγικά αεροσκάφη. Ενώ εμείς είχαμε τα χρήματα εδώ στην Ελλάδα ώστε να μην ξαναχρειαστεί να τα φέρουμε με μεταγωγικά αεροσκάφη…».

«Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε αυτά τα λεφτά που υπήρχαν σε ποικίλα χαρτονομίσματα, ώστε να τα χρησιμοποιούσαμε ως γέφυρα για να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα. Τι ανοησίες ήταν αυτές που έλεγαν ότι ήθελα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο.

Στο Νομισματοκοπείο δεν υπήρχαν λεφτά. Έπρεπε για να βρούμε λεφτά να φτιάξουμε μήτρες και να τυπώσουμε. Αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονταν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών αγνοούσαν ότι υπήρχαν στην ΤτΕ αυτά τα χρήματα και εν συνεχεία για να με συκοφαντήσουν είπαν ότι πήγα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο».