Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διχαστείτε ελεύθερα

Διχαστείτε ελεύθερα

Της ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ για την κυριακάτικη Kontranews

Ζούμε την εποχή που πολλές φορές αναγκαζόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα βασικών εννοιών, όπως για παράδειγμα της αριστείας, της ευθύνης ή και της ίδιας της ελευθερίας που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες πανδημίας που εκ των πραγμάτων αφενός επιβάλλεται μια νέα καθημερινότητα, εξαιρετικά δύσκολη ψυχικά και σωματικά και αφετέρου πολλά πράγματα που αφορούν στην διαχείριση της κατάστασης δεν εξηγούνται λογικά ή οδηγούν σε αδιέξοδα. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή έως ένα σημείο είναι κατανοητά μερικά πράγματα.

Σήμερα όμως μετρώντας δύο χρόνια με τις παρούσες συνθήκες και έχοντας πλήρη εικόνα για την διαχείριση που έγινε έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας ως κοινωνία. Το κακό είναι πως είναι πλούσια και ενσωματώνουν αρνητικές επιπτώσεις, κάτι που κανένας υγιής νους από όπου και αν προέρχεται ιδεολογικά δεν ήθελε να πιστέψει. Όσο μελάνι και αν ξοδέψουμε στην προσπάθεια να υπερτονίσουμε λύσεις, η απάντηση παραμένει άκαμπτη και εμμονική από την πλευρά μιας κυβέρνησης η οποία το μόνο που καταφέρνει αναμφίβολα είναι ο διχασμός της κοινωνίας την στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μάταια οι γιατροί περιμένουν ανταπόκριση στα αιτήματα τους, γεγονός που απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για ακόμη μια φορά. Επαγγελματίες από όλους τους κλάδους φτάνουν μέρα με την μέρα να ανακαλύπτουν νέα όρια, γεγονός που συνεπάγεται πως έχουν ξεπεράσει τα προηγούμενα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας αφέθηκαν στα χέρια των υπέρμαχων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την χειρότερη χρονικά στιγμή. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για την ανεπάρκεια μιας ανάλγητης κυβέρνησης και ο αναγνώστης να βρει ένα αντιπολιτευτικό κείμενο. Πιστεύω όμως πως είναι τόσο εμφανή τα σημάδια σε κάθε κύτταρο όλης της κοινωνίας, οπότε θα αποτελούσε πλεονασμό. Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε αυτήν την στιγμή είναι παρά τα προβλήματα να εστιάσουμε στις λύσεις που υπάρχουν για να διατηρήσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία και θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω την αναφορά μου με τα σχολεία μας που αποτελούν την μεγάλη μου αγάπη και τον πυρήνα της συζήτησης για ακόμη μια φορά.

Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως δεν χρωστάμε σε κανέναν το μέλλον των παιδιών μας, αντίθετα αποτελεί βασική μας υποχρέωση να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για αυτά. Την στιγμή που μιλάμε έχουν περάσει ήδη δύο χρονιές παιδιών, και δεν είναι άλλες από αυτές της πρώτης δημοτικού, που το καλωσόρισμα στην κοινωνική τους ζωή συνέβη, μόνο που ήταν εμπλουτισμένο με απαγορεύσεις οι οποίες συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή πρόληψη σε ό,τι αφορά την ψυχολογία τους. Όλα τα παιδιά σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηλικία καλούνται να αποκτήσουν δεξιότητες ενώ την ίδια στιγμή στερούνται το άγγιγμα και το μόνο στοιχείο που κρατάνε είναι οι αποστάσεις πάντα με την χρήση μάσκας. Αναμφίβολα τα παραπάνω δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά ποιος μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει ένα αντίβαρο που θα λειτουργούσε ευεργετικά στην ψυχολογία τους; Αντί λοιπόν για ένα ουμανιστικό σχέδιο που οι σελίδες του θα ξεχείλιζαν ανθρωπιά κόντρα στην πρωτοφανή συγκυρία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη απαξίωση σε όλα τα επίπεδα. Τα ήδη υπεράριθμα τμήματα εμπλουτίζονται με ακόμη περισσότερους μαθητές ανά τάξη λόγω των συγχωνεύσεων που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας την στιγμή που οι ελλείψεις σε προσωπικό καλά κρατούν. Την ίδια στιγμή, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν σε όλη την χώρα σε τραγικά επίπεδα και επηρεάζουν εμφανώς τα σχολεία, οι μαθητές πρέπει να φτάσουν να νοσήσουν σε ποσοστό πενήντα συν ένα για να φτάσει ένα τμήμα να κλείσει.

Ταυτόχρονα, ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί αναμφίβολα ένα δυνατό όπλο απέναντι στην πανδημία, οι εραστές της επιβολής που επιβιώνουν διχάζοντας την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της πειθούς με όρους Δικαιοσύνης. Αυτό ίσως να αποτελεί το βασικό πρόβλημα όχι μόνο σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κατάστασης, αλλά χαρακτηρίζεται και ως βασική απειλή για την ίδια την Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός όμως διατηρώντας τα ισχυρά αντανακλαστικά του θα δώσει την απάντηση, για να κρατήσει και πάλι στα χέρια του όλα όσα με τόσο κόπο και αγώνες αποκτήθηκαν.

*Υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κοζάνης