Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτά που δεν προβλέφθηκαν από την πτώση του τείχους

Αυτά που δεν προβλέφθηκαν από την πτώση του τείχους

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τον Οκτώβριο του 1989. Ένα γεγονός που συμβόλισε την διάλυση του κομμουνιστικού κόσμου και ιδιαίτερα της Σοβιετικής εποχής. Ήταν η απόφαση του Γκορμπατσόφ να εγκαταλείψει ένα συγκεκριμένο σύστημα που βρισκότανε σε αδιέξοδο, και η οποία άλλαξε πράγματι τον κόσμο. Δεν έγιναν όμως τα πράγματα όπως κάποια τα φαντάστηκαν.

Η Αμερική δεν είναι παντοκράτορας, η Κίνα είναι η νέα παγκόσμια δύναμη ενώ στην Ευρώπη κάνει κουμάντο η Γερμανία. Η πτώση του τείχους οδήγησε στα ανοικτά δασμολογικά σύνορα, η παγκοσμιοποίηση κυριαρχεί. Και μαζί της οι υπερεθνικές εταιρίες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε νόμους ή κανόνες κρατών, ακόμα και των ισχυρότερων.

Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια εταιριών που έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερους από τα περισσότερα κράτη του πλανήτη. Τα κράτη είναι υπερχρεωμένα, οι κοινωνίες δεν βλέπουν ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης, δεν ξέρουν ποιος είναι ο αληθινός εχθρός ή ο αληθινός φίλος.

Η Γερμανία έχει πάντως κάθε λόγο να γιορτάζει, αφού η ένωσή της, την έκανε επιτέλους μια μεγάλη δύναμη χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος ή καταστροφή.