Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύντομα

Σύντομα

** Ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν σαφής. Αν θα κάνετε μειώσεις φόρων θα μειώσετε και το αφορολόγητο, είπε ο επικεφαλής του ESM στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Το είπε κομψά. Θεωρεί ότι η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» διά της μείωσης του αφορολόγητου ορίου είναι όντως «διαρθρωτικό» μέτρο που μπορεί να υπηρετήσει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης. Το ωραίο είναι πως ίδια άποψη έχουν και πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

** Εχει φέρει κάποιον εκνευρισμό σε ορισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν με το άνοιγμα γιατί προφανώς θεωρούν ότι θα χάσουν κάποια προνομιακή θέση που έχουν σήμερα ή θα αλλοιωθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά της παράταξης. Φάνηκε αυτό και στον προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει για να αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή με το κόμμα.

**Ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή είναι πλέον τεράστιος. Ο Βόρειος Πόλος θυμίζει πλέον Μεσόγειο και η Μεσόγειος Ινδικό Ωκεανό. Η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο έφθασε στους 21 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία καταγράφηκε σε απόσταση μικρότερη των 900 χιλιομέτρων από τον  Βόρειο Πόλο, όπως ανακοίνωσε η Kαναδική μετεωρολογική υπηρεσία. «Είναι αρκετά εντυπωσιακό ως στατιστικό στοιχείο, και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες ρεκόρ που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελώντας ακόμη μια ακόμη απόδειξη της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», διαπιστώνουν οι Καναδοί επιστήμονες.

** Ενας από τους ήρωες εκκαθαριστές του Τσέρνομπιλ, ο 61χρονος Nagashibay Zhusupov, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Καζακστάν  του αρνήθηκε να του παραχωρήσει ένα διαμέρισμα για να ζήσει με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του. Ο ίδιος ζούσε τα τελευταία χρόνια στο μικρό δωμάτιο ενός χόστελ. Η κόρη του είπε ότι οδηγήθηκε στην αυτοκτονία μετά από την προβολή της τηλεοπτικής σειράς «Τσέρνομπιλ». Δεν άντεξε να δει όλα όσα έζησε. Αυτός ο άνθρωπος γλίτωσε από την ραδιενέργεια αλλά τον σκότωσαν οι…συνάνθρωποί του.