Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον "θάνατο" του Κώστα Γαβρά

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον "θάνατο" του Κώστα Γαβρά

Με αφορμή την ψεύτικη είδηση για τον υποτιθέμενο θάνατο του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση.

Η ΕΣΗΕΑ παραθέτει στην ανακοίνωση τους σχετικούς κανόνες δεοντολογίας και σημειώνει ότι είναι δημοσιογραφική υποχρέωση ο συστηματικός έλεγχος των πηγών.

Όλη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, δηλώνει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, όπως αναφέρουν οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος στο Άρθρο 1, εδάφιο ε’: «Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει» και στο ίδιο άρθρο, στο εδάφιο στ’: «Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς».

Στην εποχή του Διαδικτύου, των κοινωνικών δικτύων αλλά και των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων, οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Οφείλουμε όλοι μας να μην μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η ταχύτητα της μετάδοσης της είδησης αλλά ο συστηματικός έλεγχος των δημοσιογραφικών πηγών.

Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι την χθεσινή «είδηση» αναπαρήγαγαν, εκτός από ελληνικά, και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού αλλά και καθόλα αξιόπιστοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο.