Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εύκολο, μοσχοβολιστό παστίτσιο

Εύκολο, μοσχοβολιστό παστίτσιο

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοντρά μακαρόνια

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, από σπαλομίτα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα, τριμμένη

1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

1/4 κ.γ. ρίγανη

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 δάφνη

200 ml κόκκινο κρασί

300 ml χλιαρό νερό, όσο πάρει

10 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για την μπεσαμέλ:

1lt γάλα, πλήρες

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

2 κρόκους 

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη & έξτρα για το πασπάλισμα των ζυμαρικών

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Εκτέλεση για τον κιμά: Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να ασπρίσει.

2 Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τον κιμά από την κατσαρόλα και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ.

3 Στην ίδια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε το σκόρδο τη κανέλα και το γαρύφαλλο, τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

4 Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και ο κιμάς ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι το αδειάζουμε πάνω από τα μακαρόνια.

5 Εκτέλεση για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, μόλις ετοιμαστούν τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε, τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί του φούρνου.

6 Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει το αλεύρι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους. Αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ καλά και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας βγάζει γεύση αλευριού, σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

7 Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και την αδειάζουμε πάνω από τον κιμά.

8 Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα μέχρι να πάει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, έπειτα κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.