Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραμπ: Μετά τα περί «κινεζικού ιού», τώρα λέει «μεγάλος σεβασμός» στην Κίνα!

Τραμπ: Μετά τα περί «κινεζικού ιού», τώρα λέει «μεγάλος σεβασμός» στην Κίνα!

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ  προκειμένου να συζητήσουν για την πανδημία του νέου κορωνοϊού


Ο ιός ξέσπασε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επανειλημμένα σε αυτόν ως «κινέζικος ιός» προκαλώντας αντιδράσεις.


Σε tweet του ωστόσο μετά την επικοινωνία με τον Κινέζο ομολόγό του δεν γίνεται καμία τέτοια αναφορά. «Η Κίνα έχει περάσει πολλά και έχει αναπτύξει μία μεγάλη κατανόηση του ιού. Εργαζόμαστε στενά μαζί. Πολύς σεβασμός», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα είανι  πρόθυμη να παράσχει υποστήριξη στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων και ελπίζει σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα λάβουν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των Κινέζων υπηκόων που ζουν στη χώρα.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να «ενισχύσει το συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση της αγοράς και την εξασφάλιση της ανάπτυξης», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια σημαντική στιγμή», ανέφερε και τόνισε ότι η χώρα τους ήταν διαφανής ως προς την πανδημία.