Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν. Κορέα: Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της χώρας για διαφθορά

Ν. Κορέα: Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της χώρας για διαφθορά

O πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ οδηγήθηκε φυλακή, για να εκτίσει ποινή 17ετούς κάθειρξης για δωροδοκία και υπεξαίρεση, καθώς απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει για μικρότερη ποινή.

Ο Λι Μουνγκ Μπακ, πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2008 μέχρι το 2013, είχε μπει στη φυλακή το 2018 μετά την καταδίκη του σε 15ετή κάθειρξη και την επιβολή προστίμου 11 εκατ. δολαρίων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του. Κρίθηκε ένοχος μεταξύ άλλων για την αποδοχή εκατομμυρίων δολαρίων από πρώην διευθύνοντα σύμβουλο κρατικού τραπεζικού ιδρύματος σε αντάλλαγμα για την προώθηση του τελευταίου στην ανώτατη αυτή στελεχική θέση, αλλά και για την αποδοχή μεγάλων ποσών από τον όμιλο Samsung Electronics για να απομείνει το 2009 προεδρική χάρη στον επικεφαλής του ομίλου, Λι Κουν-χε, που είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και τού είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Στην ακρόαση, το δικαστήριο της Σεούλ επέβαλε μεγαλύτερη ποινή στον Λι Μουνγκ Μπακ, λέγοντας ότι «δεν έδειξε κανένα ίχνος μεταμέλειας ή αίσθηση ευθύνης» για τις πράξεις του, κατηγορώντας κρατικούς υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάστηκε και στελέχη της Samsung. Αρκετοί πρόεδροι της Νότιας Κορέας έχουν καταλήξει στη φυλακή μετά την ολοκλήρωση των θητειών τους, συχνά μετά από έρευνες που ξεκίνησαν εις βάρος τους από πολιτικούς αντιπάλους. Η διάδοχος του Λι Μουνγκ Μπακ στο προεδρικό αξίωμα, Παρκ Γκεούν-χιε εκτίει ποινή 32ετούς κάθειρξης για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας μετά την αποπομπή της το 2017 για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Ρο Μου-χιουν έβαλε τέλος στη ζωή του μετά την ανάκρισή του για σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο είχε εμπλακεί η οικογένειά του.