Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός – Τζόνσον: Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στα club από το τέλος Σεπτεμβρίου

Κορωνοϊός – Τζόνσον: Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στα club από το τέλος Σεπτεμβρίου

Απαντήσεις στους επικριτές του έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θέλοντας να καθησυχάσει όσους του άσκησαν δριμεία κριτική για την Ημέρα της Ελευθερίας, την ώρα που τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε διαδικτυακά, με τον Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται επίσης σε αυτοαπομόνωση μετά την επαφή του με τον υπουργό Υγείας που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Μετά και τις εικόνες ακραίου συνωστισμού σε κλαμπ, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η είσοδος από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Όπως είπε, το αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν θα είναι πλέον αρκετό. 
 

Σε κάθε περίπτωση, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Ημέρας της Ελευθερίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν τώρα, με τις σχολικές διακοπές, θα αύξανε τον κίνδυνο τους χειμερινούς και πιο κρύους μήνες.

«Έρχεται ένα σημείο μετά από τόσους πολλούς που έχουν εμβολιαστεί, όταν περαιτέρω περιορισμοί δεν προλαμβάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο. Συνεπώς θα πρέπει να αναρωτηθούμε: αν όχι τώρα, πότε;» είπε, διευκρινίζοντας ότι η πανδημία δεν τελείωσε ακόμη. 
 

Αλλαγές στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης

Όσον αφορά στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απομόνωση, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων σε κρίσιμες θέσεις θα καλύπτεται από την εξαίρεση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της απομόνωσης για όσους έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Πάντως, ο Τζόνσον προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα καραντίνας. Από τις 16 Αυγούστου, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν τα τακτικά τεστ. Στο μεταξύ, το μέτρο θα ισχύσει για πλήρως εμβολιασθέντες εργαζόμενους που εργάζονται σε κρίσιμες θέσεις, ενώ υπενθύμισε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σερ Πάτρικ Βάλανς ανέφερε ότι οι νοσηλείες αναμένεται να ανεβούν και να ξεπεράσουν τις 1.000 ημερησίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αύξηση αναμένεται και στον αριθμό των θανάτων, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους 100 την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι ο αριθμός των πολιτών που νόσησαν με κορωνοϊό, παρότι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις έχει αυξηθεί, ωστόσο και πάλι το εμβόλιο προλαμβάνει τις σοβαρές νοσηλείες ή τους θανάτους. Από την πλευρά του, ο Βάλανς ανέφερε ότι το 60% όσων εισήχθησαν στα νοσοκομεία είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό. 

Ξεκινούν εμβολιασμοί για παιδιά άνω των 12 ετών

Μετά το «ναι» της κυβέρνησης, αύριο Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν και εμβολιασμοί σε νεότερα παιδιά, ηλικίας 12-15 ετών. 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού αφορά παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό, ενώ θα τους δεοθεί το εμβόλιο της Pfizer. Απαραίτητο για τον εμβολιασμό είναι να υπάρχει συναίνεση και των γονέων. 

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των χωρών, για τις οποίες τα ταξίδια θα επιτρέπονται μόνον για τους πλήρως εμβολιασμένους.