Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τζανάκης: Τείχος ανοσίας την άνοιξη - Τα Χριστούγεννα θα αγγίξουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα

Τζανάκης: Τείχος ανοσίας την άνοιξη - Τα Χριστούγεννα θα αγγίξουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα

Στην εξέλιξη της πανδημίας αλλά και στις προβλέψεις όσο αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο Ν. Τζανάκης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας την περίοδο των Χριστουγέννων, επισημαίνοντας ότι το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και θα σταθεροποιηθούν μέσα στα Χριστούγεννα.

«Οι πανδημικοί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων κορυφώνονται δύο με τρεις εβδομάδες μετά των κρουσμάτων, χρονικά δηλαδή μέσα στα Χριστούγεννα όπου θα δούμε να κάμπτονται ή να σταθεροποιούνται οι πανδημικοί δείκτες. Αυτή θα είναι μία καλή εξέλιξη» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πάντως όπως ο ίδιος διευκρίνισε ότι τώρα «δεν είμαστε στην κορυφή των θανάτων. Θα είμαστε λίγο πιο κάτω από το 100» εξήγησε ο καθηγητής.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι στις διασωληνώσεις και τους θανάτους, δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, ωστόσο είναι πιθανό ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650. Όσον αφορά στους θανάτους εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.

«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022», κατέληξε κάνοντας για πρώτη φορά μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τείχος ανοσίας στο 80%-85% την άνοιξη του 2022, οπότε και ο ιός θα γίνει ενδημικός.