Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Εκκενώνεται ο Ερυθρός Σταυρός – Θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid-19

Κορωνοϊός: Εκκενώνεται ο Ερυθρός Σταυρός – Θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid-19

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση το νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας αναπτύσσοντας Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έχουν ήδη διακομιστεί περίπου 15 ασθενείς χωρίς κορωνοϊό από τον Ερυθρό Σταυρό προς το ΝΙΜΤΣ.

Η μετατροπή του Ερυθρού Σταυρού θα γίνει κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου». Ακόμη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια, που όπως είπε ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως τη χειρότερη για τις ΜΕΘ στην Αττική -όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελούν τον πιο «σκληρό» αλλά αξιόπιστο δείκτη τόσο για την ανοδική πορεία της επιδημίας αλλά και για την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.

Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: Έχουμε 124 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

«124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν το τελευταίο 24ώρο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 75 είναι ασθενείς COVID. Προφανέστατα έχουν τελειώσει οι ΜΕΘ», δήλωσε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Νοσοκομειο Νίκαιας και γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ, περιγράφοντας μια «απελπιστική», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στα νοσοκομεία.

Σημείωσε πως όσοι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση γίνεται κανονικά ωστόσο, όταν η λίστα κλινών στις ΜΕΘ αδειάσει πρυτανεύει η ηλικία των ασθενών. Ζήτησε την επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών όπου όπως υπογράμμισε μπορούν να συνδράμουν στη μάχη των ΜΕΘ αφού διαθέτουν και έμπειρο προσωπικό αλλά και κλίνες. Με αιχμή αναρωτήθηκε γιατί ακόμη δεν έχει γίνει αυτό, λέγοντας ότι η μοναδική λογική εξήγηση είναι θέμα κλινικαρχών, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα της κερδοσκοπίας».Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλοντας ότι από πέρσι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους, υπάρχει έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και επιπλέον δεν υπάρχει οργάνωση στη διενέργεια των τεστ. Επιπλέον, έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του ΕΟΔΥ,  λέγοντας «είναι virtual οντότητα; Θα έπρεπε να έχουμε έναν παντοδύναμο ΕΟΔΥ.
 

Πληροφορίες: Νέα ιδιωτική κλινική «επιστρατεύει» το υπ. Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα «επιστρατευθεί» μια ακόμη μεγάλη, ιδιωτική κλινική στην Αθήνα προκειμένου να δοθούν «ανάσες» στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οπως τονίστηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική να μεταφέρονται non-covid περιστατικά, ώστε να αδειάζουν κλίνες (από γενικά περιστατικά) στα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίγεται χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, καθώς ήδη υπάρχουν διασωληνώσεις σε θαλάμους (δηλαδή εκτός ΜΕΘ), με τις οδηγίες του υπ. Υγείας αναπτύσσονται πολυδύναμες μονάδες σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα αναμένεται να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από 2.500.

Καπραβέλος: Ούτε σκέψη για άρση μέτρων
Για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μίλησε και ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι το τριήμερο είχαν 12 διασωληνώσεις στο νοσοκομείο και πως σήμερα, Τετάρτη, έχουν μόνο μια άδεια κλίνη για covid και 2 κλίνες για non-covid περιστατικά.

«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Θα θερίσουμε ό,τι σπείραμε. Έπρεπε αυτά να είχαν αποτραπεί, να είχαν προληφθεί. Κανένα υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τόσο αυξημένες υγειονομικές ανάγκες αν ξεφύγει ο έλεγχος στην πανδημία» σημείωσε. Ο κ. Καπραβέλος ερωτήθηκε και για το σενάριο άρσης περιοριστικών μέτρων και είπε ότι από τις επαφές που είχε με ανθρώπους της επιτροπής δεν προκύπτει ότι οδηγούμαστε σε άρση μέτρων. «Ούτε συζήτηση, στα πλαίσια κατάρρευσης του ΕΣΥ, για περιορισμό μέτρων. Να μειώσουμε τον συνωστισμό, ναι. Αλλά να πάρουμε μέτρα που θα αυξήσουν το συνωστισμό θα ήταν εγκληματικό λάθος» τόνισε καταλήγοντας.