Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βασιλακόπουλος: Και να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων

Βασιλακόπουλος: Και να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων

Ενώ καθημερινά αυξάνονται στα νοσοκομεία τα περιστατικά ασθενών που διασωληνώνονται εκτός Εντατικής, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως ακόμα κι αν φτιαχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν κανονικά και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Κι αυτό λόγω της σημαντικής έλλειψης εντατικολόγων.

«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Είπε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορονοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν», θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα εντατικών». Υπάρχουν ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κορονοϊό και ΜΕΘ μόνο για ασθενείς χωρίς κορονοϊό. «Δεν μπορείς να βάλεις ασθενή με κορονοϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κορονοϊό και το αντίστροφο».

«Την αναλογία των ΜΕΘ, δηλαδή πόσες κλίνες θα είναι covid και πόσες non covid, την ορίζει η πολιτεία και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Όμως, το δίνεις περισσότερες κλίνες μόνο σε ασθενείς covid, έχει ως αποτέλεσμα να τις στερείς από εκείνους που έχουν άλλα νοσήματα», εξήγησε.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο».

«Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό τον ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Τέλος, για εκείνους που είναι αμετανόητοι στο να εμβολιαστούν και αμφισβητούν την επιστήμη ο καθηγητής σχολίασε τα όσα λένε είναι ως «κωμωδία».