Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες για 20 αρνητές με την κατηγορία των fake news

Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες για 20 αρνητές με την κατηγορία των fake news

Δυο δικογραφίες εις βάρος 20 ατόμων, με τις κατηγορίες διέγερσης σε ανυπακοή και διασποράς fake news μέσω διαδικτύου για τον κορωνοϊό, σχηματίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Oι δύο δικογραφίες που έφτασαν στον εισαγγελέα

Η πρώτη υπόθεση αφορά περιπτώσεις προτροπής προς τους πολίτες να μην φορούν μάσκα προστασίας.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά ψευδείς ειδήσεις που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων ταυτοποιήθηκαν μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Διενεργήθηκε επίσης κατ' οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Και στις δυο περιπτώσεις η διαδικασία ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πολιτών.